Regenwater, da’s hemels!

    28 mei 2024

    OOST-VLAANDEREN – Onder dit moto stimuleert de provincie in een nieuwe campagne de opvang en het gebruik van regenwater.

    Naar schatting heeft ongeveer de helft van de Vlaamse woningen een regenwaterput, maar slechte 10 % van het hemelwater wordt hergebruikt. De provincie ziet beide cijfers graag stijgen, want regenwater hergebruiken heeft voordelen.

    Potentieel

    Heel wat regenwaterputten zijn niet aangesloten of worden gewoonweg niet gebruikt. Nochtans valt er bij momenten gigantisch veel gratis regenwater.

    Zo kan je door het gebruik van regenwater tot 50 % op je drinkwaterfactuur besparen. Je maakt je huis er ook direct toekomstbestendig mee. Een betonnen regenput heeft een lange levensduur en vergt weinig onderhoud. Daarnaast bestaan ook tal van andere en soms goedkopere opties.

    Buffer

    De opvang en het hergebruik van regenwater zijn ook belangrijk voor ons klimaat. Lange periodes van droogte, hittegolven en zware regenval met wateroverlast wisselen elkaar af. De opvang van regenwater geeft een buffer bij hevige regenwaterval, ontlast de afvoersystemen en voorkomt wateroverlast. Bovendien kunnen we het opgevangen water in drogere periodes gebruiken om tekorten op te vangen.

    Gedeputeerde Riet Gillis (Groen), bevoegd voor Klimaat, Milieu en Natuur: “We zien nog te vaak vooroordelen over de kwaliteit van het regenwater. Dat is jammer, zeker als je weet dat je soms beter af bent met regenwater dan met leidingwater. Regenwater veroorzaakt veel minder kalkaanslag op elektrische toestellen. Ook heb je 50 % tot 70 % minder zeep nodig bij het gebruik van regenwater voor het wassen van kleren. We willen mensen bewustmaken van de voordelen van regenwater: het is zacht, schoon en gratis.”

    Imago

    Met ‘Regenwater, da’s hemels’ lanceert de provincie een sensibiliseringscampagne, die je onder meer online en in bioscopen zal zien. De advertenties lijken op een reclame voor parfum of andere cosmetica. En dat is geen toeval: de provincie wil de Oost-Vlaming duidelijk maken, dat regenwater dezelfde mate van luxe en kwaliteit kan uitstralen. Regenwater verdient een stevige opwaardering als een eerste stap naar opvang en hergebruik.

    Info: RegenwaterHergebruikRegenwater, da’s hemels.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons