NINOVE – Verschillende lezers/volgers meldden ons een gelijkaardig probleem. Op het recyclagepark worden zij vaak met nogal wat afval teruggestuurd, dat volgens de toezichters in de grijze restafvalbak moet. Volgens de beheerder, de Intercommunale Land van Aalst (ILvA), is restafval nooit welkom geweest op het recyclagepark.
Een verbolgen lezer/volger doet zijn relaas: “Vandaag ben ik naar het containerpark geweest, na opkuis van de garage en andere. Ik heb recht op 100 kg gratis brengen per jaar. Hebben ze mij terug naar huis gestuurd met 30 kg aan zogezegd restafval, dat in onze container thuis kan.”
Restafval
Het ging hier over oude kussens van een zetel, een stoffen hondenmand, oude dekens en andere grote zaken. “Naast hun pers voor restafval hebben ze nu een plaatje gezet met de boodschap, dat wat in jouw container kan, daar moet ingestoken worden. Dus 2 kussens, een stoffen hondenmand, oude stukken dekens enz.. in de container thuis, zodat deze direct vol is en je zeker moet betalen!”
Wat met mensen die maar een klein containertje hebben? “Antwoord: dan moet je maar een grote aanvragen. Je doet dan moeite om alles goed te sorteren en het naar een containerpark te brengen, word je zo behandeld. Pure maffiapraktijk. Hopelijk ligt binnen 1 maand heel Ninove niet vol met zulke zaken!”
Container
“Restfractie is nooit welkom geweest op het recyclagepark”, reageert Tina Verraes (PR-verantwoordelijke ILvA). “Ook in het verleden mocht dit niet. Alles wat toen in de gele zak kon, mocht je niet aanbieden op het recyclagepark. Vandaag blijft dezelfde regel gelden: alle restafval, dat in de restcontainer kan, mag niet naar het recyclagepark.”
Op het recyclagepark is dus enkel het restafval welkom, dat te groot is om in de container (vroeger de gele zak) te steken, zoals zetels en dergelijke meer. “Deze boodschap delen we al jarenlang mee op onze website, maar ook in de afvalkalender. Sinds kort hebben we ook aan de grofvuilcontainer op het recyclagepark bordjes geplaatst, die deze boodschap visueel duidelijk tonen.”
Deze persoon vermeldt ook de 100 kilogram gratis afval. “Maar dat betreft uiteraard enkel recycleerbaar afval. Restafval is steeds betalend. Grofvuil kan ook aan huis worden ingezameld, op afspraak. Wie dus niet de mogelijkheid heeft om naar het recyclagepark te komen met grote stukken afval, kunnen we dus zeker aan huis helpen.”
Info: ILvA.
MLI