Vragen over kwaliteit van lessen islam in stedelijke lagere scholen

    10 maart 2022

    NINOVE – Ilse Malfroot (Forza Ninove) had tijdens de gemeenteraad van 21 februari vragen bij de kwaliteit van de lessen islam in het stedelijk onderwijs.

    Net als elders in Vlaanderen, stijgt ook in Ninove de vraag naar lessen islamitische godsdienst in het officieel onderwijs.

    “De stad besliste onlangs om leerkrachten islamitische godsdienst aan te werven voor de stedelijke basisscholen”, aldus Malfroot. “De laatste leerkracht is aangeworven voor de Hazelaar, een kleine dorpsschool in het landelijke Nederhasselt met iets meer dan 200 leerlingen. Betrokken leerkracht spreekt gebrekkig Nederlands en draagt een hoofddoek.”

    En dus had zij zoals gewoonlijk een hele resem vragen, die gingen over de toepassing van de taalwetgeving, de hoofdoek en de kwaliteit van het islamonderwijs in de Ninoofse stadsscholen.

    Verplichting

    Op de meeste vragen zou ze volgens onderwijsschepen Joost Arents (Onafh.) zelf het antwoord moeten weten. De organisatie van de lessen islam is geen keuze van de stad, maar een wettelijke verplichting, net als voor de andere erkende erediensten. Of dit een meerwaarde betekent, doet er volgens hem niet toe.

    Cijfers

    Op basis van de recente februaritelling, zijn dit het aantal leerlingen per levensbeschouwing (katholieke, islamitische, orthodoxe, protestante godsdienst en niet-confessionele zedenleer) per stedelijke lagere school.

    Stedelijke basisschool KGD NCZ ISL ORT PGD Totaal
    De Flapuit – Voorde 19 9 13 2 43
    De Lettertuin – Ninove 62 50 49 10 33 204
    De Hazelaar – Nederhasselt 48 45 17 1 5 116
    De Oogappel – Appelterre-Eichem 78 28 13 5 124
    Windekind – Denderwindeke 208 51 30 5 7 301
    Totaal 415 183 122 16 52 788

     

    Kwaliteit

    De kwaliteit van het islamonderwijs valt onder de bevoegdheid van het centrum voor islamonderwijs en de inspecteur, die op hun beurt ressorteren onder de gecontesteerde moslimexecutieve. Dat zegde volgens het Forza-raadslid voldoende. Ze herhaalde, dat in die lessen niet het Nederlands als instructietaal wordt gebruikt en een hoofddoek haaks staat op het neutraliteitsbeginsel.

    Afschaffen

    Op het einde van de discussie gaf de schepen ook zijn persoonlijke mening.

    “Men kan zich vragen stellen bij de verplichte organisatie van levensbeschouwelijke vakken.” Hij zag hiertegen vooral een aantal praktische bezwaren, naast het principe zelf. “Die verplichting zou men beter afschaffen.”

    Dat laatste is geen bevoegdheid van Ninove. Ilse Malfroot kan dus beter in het Vlaams en/of federaal parlement een wetsvoorstel in die zin (laten) indienen.

    Info: je kunt hierbij ook het volledige debat uit de gemeenteraad van 21 februari herbekijken.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons