NINOVE – De coronacrisis heeft ook gevolgen voor de huisvesting, niet enkel voor de meest kwetsbare gezinnen. Er is nog steeds een grote vraag naar crisisopvang en er zijn weinig doorstroommogelijkheden.
Vorig jaar kon de stad 12 woningen inhuren via Ninove Welzijn (in afwachting van een renovatie) en 1 op de private huurmarkt ingehuurd worden.
Omdat Ninove Welzijn de contracten van de woningen in Appelterre en Okegem heeft opgezegd, wou Guy D’haeseleer(Forza Ninove) op de OCMW-raad van 26 april weten op welke manier de stad dit probleem zal oplossen.
Zoektocht
“Die problematiek vergt een enorm engagement van het stadspersoneel”, aldus schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen). “Er zijn permanente uitdagingen en we zoeken naar oplossingen. Zo zijn er flankerende maatregelen om dakloosheid te voorkomen, via het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), het vredegerecht en een fonds. We hebben de eigenaars van leegstaande woningen geïnformeerd om te renoveren via een subsidiëring en door te verhuren aan het sociaal verhuurkantoor”
De gemeenteraad ging trouwens op 25 april akkoord om de huurtermijnen met die eigenaars te verlengen voor de gehele duur van de legislatuur (2024). Op die manier hoopt de stad zoveel mogelijk woningen te kunnen huren.
“Er is een voortdurende zoektocht om zelf woningen in te huren, we voorzien een huurtoelage en zullen in het voormalig politiekantoor extra groepsopvang voorzien.”
Het team wonen begeleidt mensen, die dakloos dreigen te worden en volgt hen op. “Ze helpen hen bij inschrijvingen en in hun zoektocht naar een woning. Vaak zit er ook een hele onderliggende problematiek achter. Maar we hebben toch al enkele duurzame oplossingen gevonden.”
Tekort
“Eind volgende week zal dus niemand op straat komen te staan”, stelde Guy D’haeseleer tevreden vast. “Maar op lange termijn is het toch goed om na te gaan welke de noden zijn geweest. Werk een traject uit, zodat je niet van occasionele renovatieprojecten van de sociale huisvestingsmaatschappijen afhankelijk bent.”
Volgens hem zijn er te weinig crisisopvangwoningen.
“Ik heb dat in het verleden al vaak gezegd, maar toen werd dat weggewuifd. En het zal er niet op verbeteren, tenzij je de immigratiekraan dicht draait. Welke zijn jullie specifieke doelgroepen voor de sociale woningen? De zelfredzaamheid bevorderen is goed, maar er blijven mensen, die niet terecht kunnen op de reguliere huurmarkt.”
De schepen besloot de discussie met nogmaals haar waardering uit te spreken voor alle mensen, die met deze problematiek dagelijks worden geconfronteerd.
MLI