NINOVE – De gemeenteraad keurde maandag 01 maart het taalbeleidsplan. Met dit plan wil de stad de communicatie tussen de diensten en de burger verbeteren, de kwaliteit van de dienstverlening vergroten en het Nederlands promoten.
Onder begeleiding van het Vlaams Agentschap voor Integratie en Inburgering werkte de Ninoofse dienst integratie een voorstel van taalbeleid uit.
44 acties moeten het plan de komende twee jaar invoeren. De verschillende stadsdiensten zetten diepgaande trajecten rond taalbeleid op.
Schepen voor integratie Veerle Cosyns (Samen): “Met het taalbeleid reiken we onze medewerkers een kader aan om zo vlot mogelijk te communiceren met alle Ninovieters. We gaan daarbij uit van het Nederlands als bindmiddel en zetten in op oefenkansen Nederlands en opleiding. We leggen daarnaast de nodige flexibiliteit aan de dag, om iedereen te kunnen bereiken.”
Acties
Uit dit beleidsplan moeten heel wat acties voortvloeien. Hieronder enkele voorbeelden.
- De eerstelijnsdiensten krijgen een vormingsaanbod op maat. Dat moet een antwoord bieden op de moeilijkheden, die zij in de praktijk ondervinden.
- Er komt een visuele ondersteuning voor vaak uit te leggen procedures om ze verstaanbaar te maken.
- Taaliconen moeten de promotie van vrijetijdsactiviteiten bij anderstaligen bevorderen en hen op die manier de kans te geven hun Nederlands te oefenen. De verschillende iconen geven aan hoeveel kennis van het Nederlands is vereist om van het aanbod te kunnen genieten.
- Via het project LoketNed krijgen zowel de loketmedewerkers als NT2-cursisten (Nederlands tweede taal) een training in heldere communicatie in het Nederlands.
Basisprincipes
Het taalbeleid is gestoeld op enkele fundamentele principes.
- De kennis van het Nederlands is een krachtige hefboom voor de integratie van wie in Ninove woont, werkt, leert en leeft.
- Er is een erkenning van de meertalige werkelijkheid.
- De bestaande regelgeving wordt gerespecteerd.
- Elk contact is een oefenkans Nederlands. Daarom moet de communicatie van de stad herkenbaar, aantrekkelijk en duidelijk zijn.
- De stad zorgt voor een uitgekiende mengeling van communicatiemiddelen. Ze houdt daarbij rekening met de verschillende vaardigheden en behoeften aan informatie van de burgers.
Info: taalbeleidsplan Ninove.
MLI