N-VA Ninove pleit voor uitbreiding van buitenhuwelijken

    24 mei 2024

    NINOVE – Gemeenteraadslid Karolien De Roose (N-VA) dringt aan op een uitbreiding van de mogelijkheden om te trouwen in openlucht in Ninove. Dit verzoek komt na een eerdere afwijzing in 2021 en een beperkte goedkeuring in 2022 om het lovertheater achteraan CC De Plomblom als buitenlocatie te gebruiken.

    De Roose benadrukt het succes van buitenhuwelijken in andere steden en de noodzaak van betere communicatie hierover in Ninove. In 2021 werd het voorstel van Karolien De Roose om buitenhuwelijken in Ninove te faciliteren weggestemd. In 2022 kwam een gedeeltelijke goedkeuring voor het gebruik van het lovertheater achter CC De Plomblom als buitenlocatie.

    Matig succes

    Uit cijfers die De Roose opvroeg, blijkt dat er in 2022 zeven huwelijken plaatsvonden op deze locatie, in 2023 veertien en in 2024 tot nu toe geen enkele. Voor de zomer van 2024 staan nog drie buitenhuwelijken gepland.

    De Roose merkt op dat er in andere steden veel meer belangstelling is voor buitenhuwelijken, mede door actieve promotie. Ze stelt dat de stad Ninove hier te kort schiet, aangezien er tot voor kort geen informatie over buitenhuwelijken op de stadswebsite te vinden was. Hoewel de website inmiddels is aangepast en aangeeft dat buitenhuwelijken in de maanden juli, augustus en september op zaterdagen mogelijk zijn, vindt De Roose dat dit onvoldoende is. Ze pleit voor aanpassing van de website om buitenhuwelijken op alle dagen van de week mogelijk te maken, zoals de gemeenteraadsbeslissing van mei 2022 voorschrijft.

    Reactie van Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD)

    Burgemeester Tania De Jonge bevestigt de eerder matige interesse, maar benadrukt de keuzevrijheid van koppels. “De cijfers zijn inderdaad niet optimaal, maar gelukkig is er de individuele vrijheid van de koppels om te bepalen waar ze trouwen,” aldus De Jonge. Ze merkt op dat veel koppels nog steeds de voorkeur geven aan het historische kader van het oude stadhuis.

    De Jonge wijst erop dat de keuze voor buitenhuwelijken altijd wordt voorgesteld aan koppels die hun huwelijk aanvragen. “Het is belangrijk dat men zelf kan bepalen waar het huwelijk doorgaat, en wij zijn niet geneigd om dit principe te veranderen,” stelt ze. Volgens De Jonge is er sinds de invoering van buitenhuwelijken geen klacht binnengekomen over het gebrek aan promotie, en ziet ze geen reden om extra promotie te voeren, aangezien de informatie bij elke huwelijksaanvraag wordt verstrekt.

    JTR

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons