Memorandum voor welvarende Denderregio

    26 juni 2024

    ERPE-MERE – Alle 14 burgemeesters uit de Denderregio ondertekenden woensdagnamiddag 26 juni het memorandum ‘Denderregio – Grenzeloze ambitie’. Daarmee willen ze de specifieke noden en uitdagingen van de nieuwe regio onder de aandacht brengen.

    Dat memorandum gaat voor een welvarende regio met een toekomst vol groei en ambitie. De lokale besturen en de regionale belanghebbenden maken met dit dossier duidelijk waaraan ze samen willen werken en wat ze nodig hebben om hun doelen in de komende legislatuur te realiseren.

    Het is een dossier vol doelstellingen en vragen aan de hogere overheden, gebouwd op interactieve werktafels en bevragingen met lokale beleidsmakers, experten, belanghebbenden, sectoren, departementen en middenveldorganisaties uit diverse domeinen. Het grootste uitgangspunt van dit memorandum: welvaart en welzijn verhogen voor de meer dan 400.000 inwoners en organisaties in de Denderregio.

    Nieuwe regio

    De Denderregio is een nieuwe regio, door Vlaanderen samengesteld in het proces van regiovorming. Het regiodecreet trok een lijn rond 14 lokale besturen in twee subregio’s, waartussen weinig tot geen traditie van samenwerking bestond: Aalst, Berlare, Buggenhout, Denderleeuw, Dendermonde, Erpe-Mere, Geraardsbergen, Haaltert, Hamme, Lebbeke, Lede, Ninove, Wichelen, Zele.

    Het afgelopen jaar hebben de burgemeesters en de algemeen directeurs van de 14 betrokken steden en gemeenten gewerkt aan een overlegstructuur om een sterk platform te bouwen, waarop ze afstemming en samenwerking op regionaal niveau in de komende jaren kunnen realiseren.

    Uitdagingen en doelstellingen

    Cijfers tonen aan, dat de steden en gemeenten in de Denderregio grotendeels met dezelfde socio-economische uitdagingen worden geconfronteerd. Zo kent de regio de laagste jobratio en het laagste Bruto Binnenlands Product (BBP) per inwoner van heel Vlaanderen. Vervolgens is er een ondermaats aanbod aan hoger onderwijs in vergelijking met de andere regio’s. Dit maakt de Denderregio tot de grootste pendelregio van het land, met negatieve gevolgen op het vlak van lokaal ondernemerschap, kennisvlucht, mobiliteit, welzijn en sociale samenhang.

    In verhouding tot de andere regio’s investeren de hogere overheden te weinig in infrastructuur en ruimte. Dat zorgt voor een gevoel van ongenoegen. Bovendien zet het de leefbaarheid en de aantrekkelijkheid van de regio onder druk. Tot slot is de Denderregio verbonden door waterlopen, omgeven door mooie natuur, maar hierdoor ook kwetsbaar voor wateroverlast.

    Als antwoord hierop zijn verschillende doelstellingen geformuleerd. De rode draad in alles is de behoefte aan samenwerking, een positief imago voor de regio en een structurele verhoging van de financiering vanuit de hogere overheden. Om dat structurele gebrek aan investeringen in te halen, is er nood aan een aangepast pakket van steunmaatregelen, prioritaire assen en financiering vanuit de provincie, Vlaanderen en Europa, dat op een complementaire manier moet worden ingezet.

    Integrale aanpak

    De Denderregio streeft naar een integrale aanpak op diverse domeinen: Economie & Werk, Wonen & Publieke Ruimte, Mobiliteit, Onderwijs & Opleiding, Zorg & Welzijn, Taal & Diversiteit en Cultuur, Toerisme & Vrije Tijd. Door middel van regionale visies en samenwerkingen, hubs en partnerschappen, duurzame projecten en investeringen in infrastructuur en renovaties, willen de besturen en de belanghebbenden hun doelstellingen realiseren.

    De lokale besturen besluiten: “Ons memorandum formuleert een aantal zeer concrete vragen aan de nieuwe Vlaamse regering zoals het toekennen van het statuut ‘geïntegreerde territoriale investering’ (GTI) aan de Denderregio en de mogelijkheid om te investeren in een multimodale Noord-Zuidverbinding. Daarnaast vragen we financiële ondersteuning om door middel van strategische investeringen de leefbaarheid, kwaliteit en duurzaamheid van het verouderd woonpatrimonium en de publieke ruimte in de regio aanzienlijk te verbeteren. Ook stimulering van hoger onderwijsmogelijkheden in de regio is nodig.”

    Dit dossier illustreert bovendien sterk de overtuiging, dat samenwerking tussen publieke en private partners essentieel is om de Denderregio duurzaam te laten groeien. “We reiken daarom de hand aan alle beleidsniveaus en regionale belanghebbenden om in partnerschap met ons samen te werken.”

    Info: Memorandum Denderregio 2024-2030.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons