NINOVE – De commotie over wat hij precies in Gazet van Antwerpen (GVA) had gezegd rond de keuze van bibliotheekboeken, vond schepen Werner Somers (Forza Ninove) tijdens de gemeenteraad van 31 maart eigenlijk een storm in een glas water.
Eerder had ‘Goed Geboekt’ een protestactie georganiseerd aan de toegang tot het stadhuis. Stijn Vermassen (Vooruit) en Henri Evenepoel (Positief Ninove) interpelleerden de schepen op het einde van een (te) lange raadszitting.
Vooringenomenheid
Een stadsbestuur mag zich volgens hen niet bemoeien met het aankoopbeleid of de programmatie van de bibliotheek, dat brengt de diversiteit in gevaar. Ze verwezen beiden naar het interview van de schepen in GVA en refereerden ook aan het verkiezingsprogramma van Forza Ninove.
“De schepen wil zich actief wil mengen in de selectie van boeken. Er zouden meer Vlaams-nationalistische en rechtse boeken een plaats moeten krijgen. Alsof dat nog niet ver genoeg gaat, beschuldigt hij in één adem onze medewerkers van een linkse vooringenomenheid. Excuses aan hen zijn op hun plaats.”
Hoe dacht de schepen trouwens op een objectieve wijze te komen tot objectieve vaststellingen, die zijn vermoeden op dit vlak bewijzen en eventueel bijsturingen te doen. “Gaan daarbij bestaande rekken worden leeggehaald of beoogt het bestuur hier eerder een bijsturing/inhaalbeweging?”
Karolien De Roose (N-VA) zag zelfs “donkere tijden uit de vorige eeuw” opdoemen.
Massahysterie
Voor Werner Somers was dit alles een storm in een glas water en een voorbeeld van “massahysterie ter linkerzijde. Jullie gaan er zonder enige kritische reflectie van uit, dat wat in GVA staat correct is.”
Hij gaf het relaas van het interview op 26 februari, dat ongeveer 20 minuten duurde en over allerlei projecten ging. “Maar dat interesseerde die journalist duidelijk niet. Wel een passage uit ons verkiezingsprogramma, waarin staat dat ook Vlaams-nationalistische en rechtse boeken een plaats moeten krijgen in de collectie. Ik zegde, dat het geenszins de bedoeling is om aan censuur te doen en dat boeken van alle strekkingen een plaats moeten hebben in de bibliotheek, zolang ze bijvoorbeeld geen geweld verheerlijken of pedofilie goedpraten. Er zou slechts een probleem rijzen wanneer systematisch alleen boeken van linkse strekking en geen boeken van rechtse signatuur zouden worden aangekocht.”
Dat hij met een rode pen door de boekenlijsten zou gaan, schreef hij op het conto van de fantasie van de journalist. “Ik heb niets gezegd over de linkse vooringenomenheid van de medewerkers en heb trouwens het volste vertrouwen in hun neutraliteit en professionaliteit.”
Toen ook andere raadsleden zich geroepen voelden om de discussie mee te voeren, was het hek helemaal van de dam en kwamen ook het ontbrekend budget voor nieuwe boekenrekken, de lamentabele toestand van de stadsgebouwen en 1984 aan bod, gelardeerd met een citaat van J.S. Mill. Zelfs president Trump mocht vanuit de coulissen even meegluren.
Info: de volledige discussie kun je via deze link (her)bekijken – lees ook ‘Gemeenteraadsleden krijgen boek cadeau’.
MLI