Ninove 31 Mar 2020 - 02u43
Few Clouds
8.19°C

Hoe pak je agressief gedrag van OCMW-cliënten aan?

12 februari 2020

NINOVE – “Welke maatregelen zijn genomen om te vermijden dat op een dag drama’s gebeuren?” Dat vroeg Guy D’haeseleer (Forza) aan schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns (Samen) in verband met agressie ten aanzien van het OCMW-personeel.

Zijn interpellatie begon hij met een beeldrijke schets van het agressief gedrag van een asielzoeker. “Het duurt lang vooraleer jullie ingrijpen”, ging hij verder. “Iemand, die geen respect heeft voor het OCMW, verdient geen leefloon. Sommige cliënten kunnen de medewerkers enkel nog onder politiebegeleiding ontvangen. De schrik zit er bij die mensen in. Wij stellen voor om de dienstverlening aan die agressievelingen te stoppen, wat mogelijk is via het GPMI (geïndividualiseerd project voor maatschappelijke integratie, nvdr).”

“Jij stelt het voor alsof dit bijna dagelijks gebeurt en dat is niet zo”, weerlegde de schepen zijn stelling. “Uiteraard is elke keer een keer teveel. We stellen alles in het werk om de werksituatie zo veilig mogelijk te maken, bijvoorbeeld via een plaatsverbod of gesprekken op het politiebureau. Maar het Fedimmogebouw (tijdelijk onderkomen voor sociale diensten, nvdr) is niet geschikt voor veilige contacten.”

“De laatste 10 jaar gaat het om 3 cliënten, die zich zo agressief gedroegen, dat de medewerkers zich bedreigd voelden. Ik minimaliseer niet, ik schets enkel de situatie.”

Toen ze evenwel op de agressie van enkele maanden terug wou ingaan, kwam gemeenteraadsvoorzitter Dirk Vanderpoorten (Open VLD) tussenbeide. “Dit hoort thuis in de besloten zitting.” Hij zou de hele discussie trouwens met argusogen blijven volgen om te vermijden dat persoonlijke aangelegenheden in het openbaar zouden komen.

Leefloon

Een leefloon afnemen vond de schepen enkel goed als er een vangnet is. “Bij een geïsoleerde persoon kan dit soms een groter risico vormen. Het is altijd moeilijk afwegen wat de best mogelijke maatregel is. Maar het welzijn van onze medewerkers is belangrijk. We hebben oplossingen geboden via advies en coaching van het hele team, de arbeidsgeneesheer en de politie.”

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) gaf nog mee dat ze soms ook tegen veel gesloten deuren botsen op het vlak van psychische hulpverlening, ondanks de aanpak van de integrale veiligheidscel en de contacten met de Dienst Vreemdelingenzaken en het parket.

D’haeseleer herhaalde nogmaals dat hij de afgelopen maanden verschillende telefoontjes had ontvangen van OCMW-medewerkers. “Ze hebben soms een moeilijk cliënteel, maar als ze enkel nog kunnen ontvangen in het bijzijn van de politie, moet je optreden. En als je vreest dat het afpakken van het leefloon nog tot ergere daden zou leiden, dan moet je ze allemaal laten doen. Ik vraag me trouwens af hoe je in die omstandigheden een correct sociaal onderzoek kunt uitvoeren.

Discussie - voor even toch - gesloten.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons