Ninove 02 Apr 2020 - 15u48
Clear Sky
0.6°C

Karolien De Roose (N-VA) over meerjarenplanning 2020-2025: “De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen.”

29 december 2019
Karolien De Roose (N-VA) over meerjarenplanning 2020-2025: “De schulden van vandaag zijn de belastingen van morgen.”

NINOVE – “De plannen van de meerderheid leggen een immense hypotheek op de toekomst van onze stad”, vond Karolien De Roose tijdens de gemeenteraad van 18 december. ”De sint en de kerstman zijn langs geweest, maar de zwarte piet zal voor de komende generaties zijn.”

Dat het stadsbestuur de plannen een week eerder in de lokale media had uiteengezet, kon het N-VA-raadslid niet appreciëren, want een gebrek aan respect voor de gemeenteraad. Dat gold ook voor ‘de vage beloftes en aankondigingen’. “Indien we hierover vragen stelden moesten we altijd wachten tot de opmaak van één of andere overeenkomst of het meerjarenplan. Pas dan zouden we alle plannen en initiatieven kunnen inkijken.”

“Wij keken dus vol verwachting uit naar deze meerjarenbegroting. Waar gaat men investeren? Waar gaat men besparen? Waar liggen de prioriteiten? Wat gaan jullie doen met de vele miljoenen die, dankzij de nieuwe Vlaamse regering van Jan Jambon en Matthias Diependaele, met het Denderfonds en Open Ruimtefonds aan Ninove zijn toegekend?”

In de bundel vond ze vooral een massa nieuwe initiatieven en investeringen. “Sommige ervan zijn echter folietjes van bepaalde schepenen: het gebouw Watté en het Alain Triest-steegje, een binnenstad die bijna volledig een fietsstraat zal worden, deelauto’s verhuren, een bedrijvencentrum en co-working-plaatsen organiseren…”

Leningen

Geld uitgeven is gemakkelijk volgens het N-VA-raadslid. “Indien je geld uitgeeft heb je eigenlijk maar drie mogelijkheden: ofwel besparen ofwel de inkomsten verhogen ofwel lenen. Een gezonde mix is te verkiezen maar de financiering van al deze plannen gebeurt enkel via leningen. De factuur wordt met andere woorden gewoon doorgeschoven naar de volgende legislatuur en generaties. In de hele tekst komt maar één keer het woord besparing voor.”

“In jullie plan lees ik op bladzijde 158 dat het stadsbestuur in de voorgaande jaren nauwelijks leningen is aangegaan. Om het investeringsprogramma te financieren zullen jullie dit wel doen: er zijn voor € 41,6 miljoen leningen voorzien.“

Het contrast met de verkiezingsbeloften van de Open VLD kan volgens haar niet groter zijn. “Ex-burgemeester Casteur zei in de verkiezingsbrochure: ‘De stad kan, zoals elk gezin, niet méér uitgeven dan ze aan inkomen heeft’. Dit lijkt me een heel gezonde reflex. We zijn dus erg benieuwd of hij deze meerjarenbegroting, waarbij de Ninoofse schuld explodeert, zal goedkeuren.”

Dat de stad bovendien € 2 miljoen voor de vervanging van 24 wagens en 12 machines bij de technische dienst was vergeten inschrijven, noemde ze hallucinant.

Haar conclusie over de meerjarenplanning: “Dit is een immense hypotheek op de toekomst van onze stad. In 2017 bedroeg de schuld per inwoner € 89 voor de stad en € 443 voor het OCMW. Als men voor € 41,6 miljoen gaat lenen, zal dit onze schuld verhogen tot meer dan € 1.000 per inwoner. Dat is een verdubbeling. Door géén keuzes te maken en de factuur naar de toekomst door te schuiven is deze onstabiele en diverse regenboogcoalitie bijeen gekocht.”

Info: Meerjarenplanning 2020-2025.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons