Ninove 03 Apr 2020 - 22u19
Scattered Clouds
6.81°C

Ninove opent geen nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers

12 november 2019
Ninove opent geen nieuwe opvangplaatsen voor asielzoekers

NINOVE – De raadsleden gingen woensdag 6 november unaniem akkoord met een voorstel van schepen van integratie Veerle Cosyns (Samen) om geen extra opvangplaatsen voor asielzoekers te voorzien.

De sociale dienst ontving op 01/08/2019 een mail en aangetekende brief van Fedasil (dat instaat voor de opvang van asielzoekers). Het agentschap verwacht na de zomer een hoger aantal beslissingen en bijgevolg ook een hoger aantal personen, dat in aanmerking komt voor een toewijzing naar een individuele opvangplaats.

En dus zijn bijkomende opvangplaatsen nodig. Vandaar de vraag van Fedasil om deze ook in Ninove ter voorzien. Op dit moment heeft Ninove 9 geconventioneerde opvangplaatsen. Daarvan zijn er sinds vorig jaar 5 tijdelijk geschorst omwille van onderhoudswerken aan het pand Emiel De Molstraat 28-30.

Op de gemeenteraad legde schepen van sociale zaken en integratie Veerle Cosyns (Samen) uit waarom de stad niet ingaat op de vraag van Fedasil. “Op dit moment zijn geen panden voorhanden voor extra opvangplaatsen. Er is daarvoor ook onvoldoende personeel op de sociale dienst. Daarnaast verplichtte Fedasil verschillende steden en gemeenten vorig jaar om plaatsen te sluiten. De vraag om nu terug extra plaatsen te openen, duidt volgens ons op een gebrek aan een visie op lange termijn.”

Kwalitatieve opvang

De stad wil zo snel mogelijk de 5 geschorste plaatsen heropenen om terug 9 volwaardige, kwaliteitsvolle plaatsen te hebben voor de intensieve begeleiding en ondersteuning van mensen in het Lokaal Opvang Initiatief (LOI). Door het inschakelen van een soort concièrge, wil de sociale dienst ook meer zicht op het onderhoud van de gebouwen.

Veerle Cosyns: “Het gaat niet zelden om mensen uit oorlogsgebieden, die in hun thuisland of tijdens hun vlucht naar het westen zeer traumatische ervaringen hebben beleefd. Als we ervoor willen zorgen dat hun integratie goed verloopt, dan is het belangrijk hieraan aandacht te besteden, hen uit hun isolement te halen en hen te ondersteunen in het opbouwen van een sociaal netwerk in onze stad. De kwaliteit van de opvang is voor mij dan ook belangrijker dan de kwantiteit."

Guy D’haeseleer (Forza Ninove) pikte daarop in. “Dat zegden wij ook al in ons verkiezingsprogramma. Het liefst nog vang je ze op in gesloten centra of in de eigen regio. Ik hoop dat jullie de opvangplaatsen hier verder afbouwen.”

Voor Lieven Meert (Samen) moet de sociale dienst nog meer inzetten op de opvang van die mensen, die vaak heel getraumatiseerd zijn. “Alleen is onze dienst niet echt opgeleid voor een dergelijke opvang.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons