Ninove 05 Apr 2020 - 02u22
Few Clouds
14.95°C

Zwerfvuil aanpakken met behulp van een app

13 juni 2019
Zwerfvuil aanpakken met behulp van een app

NINOVE – Annelies Van Den Neucker (Open VLD) formuleerde aan aantal voorstellen om het klimaat te verbeteren. Onder andere de app Litterati zou kunnen helpen bij de aanpak van zwerfvuil.

Jong VLD bevroeg hoe de jongeren in Ninove denken over het klimaat en wat volgens hen kan verbeteren. Annelies Van Den Neucker legde een aantal voorstellen op tafel tijdens de gemeenteraad eind mei:

  • vuilnisbakken om voor te sorteren (zoals in stations);
  • meer autoloze zondagen organiseren;
  • bij iedere renovatie of nieuwbouw een relatief groot percentage groen voorzien
  • meer aandacht rond klimaat besteden in scholen;
  • meer aandacht voor de fietspaden in de dorpen.

Haar voorstellen waren aanleiding voor allerlei bedenkingen rond de organisatie van en de hinder door autoloze zondagen, de aanleg en het onderhoud van fietspaden, de organisatie van een lokale (ideologisch) neutrale klimaattop.

App

Het liberale raadslid had ook een digitale suggestie. “We kunnen het zwerfvuil beter aanpakken door de app Litterati te promoten. Dit is een app, waarmee je het zwerfafval in kaart kunt brengen. Aan de hand daarvan kan de stad maatregelen treffen op de plaatsen waar veel voorkomt. Dat kan bijvoorbeeld door camera’s te plaatsen.”

We staken even ons licht op bij een geroutineerde zwerfvuiljager. “Ik ken die app. Het is de bedoeling om elk blikje, papiertje te fotograferen. Op die manier kan je zien waar, wat en hoeveel er ligt. Voor ons is dat echt teveel werk. De inhoud van 18, 20 of 30 witte vuilzakken fotograferen tijdens onze groepsopruiming in niet doenbaar. Op die manier geraken we op 2 uur geen 50 meter ver.”

Misschien wel leuk dus voor occasionele individuele ruimers. Al maakte Rudy Coryn (Forza) de bedenking dat gegevens via een app verzamelen één zaak is. Maar wat met de opvolging?

Dat laatste valt volgens milieuschepen Wouter Vande Winkel (Samen) wel mee met een 60-tal vastgestelde overtredingen op vier maand tijd.

Info: Litterati.

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons