Ninove 07 Apr 2020 - 00u20
Clear Sky
17.74°C

“Welke soort voorstad van Brussel willen wij zijn?”

03 maart 2019

NINOVE – Is Ninove op weg om een voorstad te worden van Brussel? Is dit een bedreiging van onze eigenheid? Hoe gaan we daar als stad mee om? Deze en nog een aantal vragen kwamen aan bod tijdens een kerndebat op de gemeenteraad van 28 februari. We geven hieronder enkele elementen uit de discussie en verwijzen naar de bijhorende link naar onze livestream.

Het was Rudy Corijn (Forza), die een sixpack ergernis opentrok. Hij viseerde vooral recente uitspraken van burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) en fractieleider Alain Triest (Open VLD). “Zij wekken minstens de indruk dat de huidige coalitie zich neerlegt bij het feit dat Ninove evolueert tot een voorstad van Brussel.”

En dus vroeg hij welke acties de hernieuwde meerderheid zal ondernemen om te voorkomen dat het authentiek Vlaams karakter van de stad en haar inwoners verloren gaat.

Geen steun voor Ninove

De burgemeester voelde zich sterk aangesproken. Ze wees op de privéhuizenmarkt, aantrekkelijk wegens de lagere prijzen dan Brussel, maar waarop de stad geen impact heeft. Ze refereerde aan een studie van de Vlaamse bouwmeester, die de goede en snelle verbindingen tussen Ninove en Brussel aanduidde.

Ze haalde uit naar de Vlaamse regering, die “niets gedaan heeft voor Ninove, maar Vilvoorde, Halle en Dilbeek meer dan € 2 miljoen gaf.”  Met een beperkt budget leverde Ninove volgens haar ernstige inspanningen op het vlak van onthaal van anderstalige nieuwkomers.

“Je suggestie dat alles is mislukt, is onjuist en bedoeld om de Ninovieters op stang te jagen. Zelf geef je geen concrete voorstellen. Wellicht hebben wij onvoldoende gecommuniceerd, maar wij zullen dit beleid verderzetten, versterken en uitbreiden.”

Ook Alain Triest, Joost Arents (Onafh.) en Wouter Vandewinkel (Samen) traden haar in de verder uitdijende discussie bij. Volgens fractieleider Lieven Meert (Samen) “kunnen we de realiteit niet ontkennen. Het Ninove van vroeger komt niet terug. De juiste vraag is: ‘Welke soort voorstad van Brussel willen wij zijn?’ Dat vergt een globale visie, die ruimer is dan de integratie van nieuwkomers.”

Geen voorwaarden

Die vraag was ook voor Guy D’Haeseleer (Forza) de kernvraag. “En de ambitie om te groeien tot 45.000 inwoners is een aantasting op de leefbaarheid. Dat is het failliet van onze stad. Nieuwkomers krijgen bijna geen voorwaarden opgelegd. 79 % van de leeflonen gaat naar niet-Europese vreemdelingen. Dat is toch niet normaal!” En hij had nog een voorbeeld in petto: “Er is geen enkele wet, die je oplegt om een abonnement voor een karateclub in Sint-Jans-Molenbeek terug te betalen aan iemand, die hier nog geen dag heeft gewerkt en hier geen belastingen betaalt."

Hij had het ook over de domiciliefraude, waarbij allochtonen mét een woning in het buitenland voorrang zouden hebben op de eigen bevolking. “Jullie hebben niets geleerd uit de verkiezingen. Jullie zijn de autochtone mensen uit de Groeneweg, de Pamelstraat en de Nederwijk al lang kwijt.”

Uiteraard kreeg D’Haeseleer tegenwind, niet in het minst van schepen van Sociale Zaken Veerle Cosyns (Samen). “Jouw verhaal lijkt te kloppen, maar hangt niet aan mekaar. Wij voeren binnen het OCMW een streng beleid en je liegt de bevolking voortdurend voor. We schorsen permanent mensen en niet alleen vreemdelingen. Je doet maar al te graag alsof wij een bende stommeriken zijn, die niet weten hoe dit op te lossen. Geef me dan eens voorbeelden van hoe het wel moet.”

Als besluit van deze discussie – eerder een welles-nietes in een stellingenoorlog – concludeerde Corijn: “Wij hebben niet gekozen om aan de zijkant te staan. Jullie zetten het beleid van de afgelopen zes jaar verder, tegen de wil van de kiezer in.”

Wordt zeker vervolgd.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons