Ninove 04 Apr 2020 - 00u36
Scattered Clouds
6.81°C

Vier alternatieve data voor afgelaste nieuwjaarsreceptie

02 februari 2019

NINOVE – “Welk initiatief plant de meerderheid om alsnog een evenement ‘nieuwjaarsreceptie waardig’ te organiseren voor de Ninovieters?”, wou Ilse Malfroot (Forza Ninove) weten van burgemeester Tania De Jonge. Uit de discussie bleken vier data mogelijk.

“De nieuwe bestuursmeerderheid, samengesteld uit de verliezers van de verkiezingen, durfde de bevolking duidelijk niet onder ogen te komen en lastte de nieuwjaarsreceptie af”, begon Malfroot haar interpellatie. “In de pers of op sociale media vond ik geen voorbeeld van potentiële ordeverstoring of dreiging. Toch verklaarde burgemeester Tania De Jonge dat de receptie was afgezegd op vraag van de politie uit veiligheidsoverwegingen. “

En dus wou ze weten welke de indicaties of concrete voorbeelden waren dat de receptie zwaar zou worden verstoord. Ook vroeg ze naar een datum voor een vervangend evenement.

Risico’s

“Ik ben niet beschaamd om de Ninovieters onder ogen te komen”, repliceerde de burgemeester. “Ik wou aanvankelijk de nieuwjaarsreceptie van 6 januari niet afschaffen. Maar op basis van de risicoanalyse van de politie en alle betrokken disciplines kon ik niet anders. Er was een sterke polarisering en het taalgebruik op sommige sociale media versterkte dit. Er waren zelfs oproepen tot verstoring van de receptie en één schepen kreeg doodsbedreigingen. Drankgebruik kon bovendien de emoties doen oplopen zodat incidenten onvermijdelijk leken.”

De betoging van 3 januari en de massale persaandacht hadden volgens haar de gemoederen nog verhit en er was geen afkoelingsperiode tussen beide organisaties. “De capaciteit van de politie in volle vakantieperiode zou onvoldoende zijn om alles te beheersen. In een dergelijke menigte is één heethoofd voldoende en je kunt in een feestende massa moeilijk adequaat optreden.”

Alternatieven

Maar het blijft de bedoeling een ander feest te organiseren. Eerder deze week had de burgemeester in een interview met Radio 2 de maand mei in het vooruitzicht gesteld. Maar die piste is inmiddels verlaten. Voortschrijdend inzicht heet dit.

We kunnen alvast niets plannen in de carnavalsperiode en rond Pasen is het evenmin evident. Ik zie drie mogelijkheden: 27 april tijdens de ‘dag van de dans’ of een receptie aansluitend op de ontvangst van de nieuwe inwoners of met de sinksenkermis van 9 juni. Die laatste datum draagt mijn voorkeur weg omdat deze na de verkiezingen valt. Maar het schepencollege zal daarover beslissen.”

“Je hebt die afgelast nog voor de betoging had plaatsgevonden”, wierp Ilse Malfroot haar tegen. “Je durfde de burgers niet onder de ogen komen. Maar de sfeer is nog altijd gespannen. Ik heb nog een suggestie voor een datum. Hou de receptie op 11 juli, de Vlaamse feestdag.”

De burgemeester zegde toe dit vierde alternatief eveneens te onderzoeken.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons