NINOVE – De krant De Standaard pakt maandagochtend 22 augustus uit met een interview met Forza-kopman Guy D’haeseleer. Daaruit moet blijken, dat Forza fors “aan de haal gaat” met privé-gegevens van leden en inwoners. Forza ontkent iets verkeerd te doen.
“Help jij ook mee, zodat Forza Ninove straks een absolute meerderheid in zetels behaalt? Klik dan op de link en stuur ons je gegevens door!”
Met die gesponsorde Facebookpost wil Forza-kopman Guy D’haeseleer zoveel mogelijk Ninovieters overhalen zich te laten registreren. Daarbij moeten de geregistreerde inwoners hun naam, voornaam, adres, gsm-nummer, geboortedatum en mailadres ingeven.
Kleurencodes
“Data zijn alles”, meent D’haeseleer. Hij gaat er prat op, dat al die gegevens worden ingevoerd in een database van 19.000 Ninoofse adressen.
“Adressen met kiezers staan in het geel. Groen is voor mensen, die aangeven dat ze voor ons zullen ons stemmen”, aldus D’haeseleer in De Standaard. “Blauw voor kiezers, die vroeger liberaal stemden; rood voor kiezers, die vroeger niet voor ons stemden maar nu wel. Als ik in de Groenstraat sta, weet ik dus dat die, die en die straks voor ons stemt.”
Hij steekt niet onder stoelen of banken, dat Forza veel geld stopt in gesponsorde Facebookposts, die telkens € 100 tot € 200 kosten. Alleen al dit jaar lanceerde hij er zo 24 vanuit Forza Ninove. Volgens hem is er niets mis met die aanpak. “Door de algemene gebruiksvoorwaarden te laten aanvaarden, respecteren we de privacywetgeving.”
Bedenkingen
Maar daar heeft privacy-specialist en VUB-onderzoeker Ronny Saelens bedenkingen bij.
“Stemmen is nog altijd anoniem. Op die manier krijgt Forza Ninove een geografisch overzicht van straten, waar nog meer of minder werk aan de winkel is om zieltjes te winnen. De hamvraag is of de geregistreerde inwoners concreet hun toestemming hebben gegeven, dat hun gegevens gebruikt worden voor onderzoek en kiescampagnes. Voor de privacywetgeving liggen al deze gegevens gevoelig.“
Tegen de wet
Ninofmedia raadpleegde eveneens een specialist: advocaat Anthony Mallego van het advocatenbureau Mallego-Roels in Aalst. Hij volgt VUB-onderzoeker Saelens.
“De privacywetgeving is heel strikt en heel duidelijk, wat het mogelijk gebruik en misbruik van privacygegevens betreft. In een welomschreven kader – zoals een voetbalclub – kun je gegevens opvragen, maar je kan die daarna niet zomaar in een veel breder kader gaan inbrengen. Dat is onmiskenbaar tegen de wet op de privacy. Stel je voor dat een Forza-politicus tijdens een kiescampagne in 2024 aan je deur komt, met de vraag waarom je nog niet voor Forza Ninove hebt gestemd.”
D’haeseleer heeft ondertussen uitgerekend, dat hij in 2024 nog 650 stemmen nodig heeft, om de absolute meerderheid te halen. Hij is er redelijk gerust in, dat Forza daarin zal slagen. “Ik heb al 4 namen van toekomstige schepenen vastgelegd”, aldus nog een zegezekere D’haeseleer in De Standaard.
Hij gaf in een interview aan Ninofmedia nog meer tekst en uitleg over de manier, waarop zijn partij – en ook de andere – omgaan met privégegevens.
GGM