OOST-VLAANDEREN – In een persmededeling vraagt de gedeputeerde Moens om duidelijkheid inzake de financiering van de moskeeën, nu minister van justitie Vincent Van Quickeborne (Open VLD) de erkenning van de Moslimexecutieve heeft ingetrokken.
De provinciebesturen zorgen voor de financiële ondersteuning van de kathedrale kerkfabrieken en de orthodoxe en islamitische erediensten. De erkenningsprocedure voor die laatste verloopt nog steeds via de Moslimexecutieve, die de dossiers vervolgens overmaakt aan het Agentschap Binnenlands Bestuur.
Onduidelijk
Maar de Moslimexecutieve is niet langer erkend als de gesprekspartner van de islamitische geloofsgemeenschap met de federale overheid. Nochtans blijft ze vooralsnog een belangrijke rol spelen in de erkenning van lokale moskeeën. Voor de provinciebesturen, die moeten zorgen voor de financiering van die lokale geloofsgemeenschappen, schept dat heel wat onduidelijkheid.
De Oost-Vlaamse eerste gedeputeerde Kurt Moens is bevoegd voor financiën en de erkende erediensten. Hij vraagt dringend om opheldering.
“Ik vind het toch bizar, dat minister Van Quickenborne reeds in februari dit jaar aankondigde de erkenning van de Moslimexecutieve in te trekken. De procedure voor de erkenning van de lokale geloofsgemeenschappen is echter blijven doorlopen. Je zou toch verwachten, dat overleg gebeurde met de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD). Ik lees nu her en der dat ‘overgangsmaatregelen’ zijn voorzien voor lopende aanvragen, maar die hadden er natuurlijk al lang moeten zijn.”
Erkenningen
De provincie Oost-Vlaanderen telt momenteel 5 erkende islamitische geloofsgemeenschappen: 3 in Gent, 1 in Sint-Niklaas en 1 in Aalst. Maar dat zouden er binnenkort wel eens een pak meer kunnen zijn.
Kurt Moens: “In Oost-Vlaanderen staan momenteel 13 islamitische geloofsgemeenschappen op de wachtlijst voor erkenning. Recent heeft de Moslimexecutieve aan het Agentschap Binnenlands Bestuur 2 dossiers daarvan doorgestuurd voor erkenning. Als provinciebestuur besteden wij toch gauw zo’n € 50.000 per geloofsgemeenschap. Als die aanvragen tot resultaat komen, kijken wij aan tegen een jaarlijkse meerkost van meer dan een half miljoen euro. Wij willen ons niet onttrekken aan onze decretale verplichtingen, maar zullen ons genoodzaakt zien flink op de rem te staan. Een overleg met de bevoegde minister lijkt me dan ook absoluut aangewezen.”
Ook elders in Vlaanderen zijn aanvragen voor de erkenning van islamitische erediensten lopende: in totaal 78 dossiers.
MLI