NINOVE – De huidige coalitie is begonnen aan de tweede helft van haar bestuurstermijn van 6 jaar. Wij vroegen de fractieleiders van de partijen in de Ninoofse gemeenteraad om een tussentijdse evaluatie.
Elke fractie gaf ons haar eigen kijk op de afgelopen drie jaar en een vooruitblik naar de komende drie jaar.
Vandaag het laatste deel: de sociale huisvesting.
Forza Ninove – Guy D’haeseleer
Sterktes
Forza Ninove wil de beschikbare sociale woningen voorbehouden voor de Ninovieters, die hier zijn opgegroeid. Op die manier vermijdt men, dat onze sociale woonwijken vreemdelingengetto’s worden, waar de leefbaarheid steeds meer onder druk komt te staan.
Ja dus aan een gezonde mix, neen aan vreemdelingengetto’s.
Zwaktes
Het stadbestuur neemt geen enkele verantwoordelijkheid om de Ninovieters voorrang te verlenen bij de toekenning van een sociale woning, niettegenstaande de wettelijke mogelijkheden er zijn.
Het kijkt ook weg van de samenlevingsproblemen in die sociale woonwijken. Forza Ninove wil een kordaat optreden tegen en uiteenzetting van deze huurders, die de wijken onleefbaar maken door agressie, overlast, problematisch drug- en alcoholgebruik en dergelijke.
Opportuniteiten
Bij een beleidsdeelname zal Forza Ninove het toewijzingsreglement wijzigen zodat mensen, die in Ninove zijn opgegroeid, voorrang krijgen. Tegelijkertijd zullen we de vervreemding en de verfransing van de wijken zoveel mogelijk beperken.
Verder zal Forza Ninove volop inzetten om de eigendomsfraude van vreemdelingen op te sporen en hen de onterecht ingenomen sociale woning ontnemen.
Bedreigingen
Het huidige ‘laat-maar-waaien-beleid’ van dit stadbestuur werkt de verdere verfransing en vervreemding van onze sociale woonwijken in de hand.
Het zorgt ervoor, dat steeds meer Ninovieters er zich niet meer thuis voelen.
Open VLD – Stijn Vander Elst
Sterkes
Via Ninove Welzijn blijven we investeren in ons aanbod. Extra sociale woningen kwamen er bijvoorbeeld in de Witherenstraat en de Doornwijk (F. Tavernestraat); renovaties zijn er geweest voor Berkenhof en zijn momenteel lopend in de Pollarewijk. Ook de sociale serviceflats in Denderwindeke zijn klaar. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke en hoognodige investeringen, die ons aanbod aan sociale huisvesting versterken en moderniseren.
Werkpunten
De ellenlange wachtlijsten vind je niet alleen in Ninove maar in heel Vlaanderen. Verdere investeringen blijven dus noodzakelijk.
Maar we zullen ook goed moeten kijken tot welke doelgroepen we ons hierbij richten, zodat een gezond evenwicht blijft bewaard in de samenstelling van de sociale huurders en kopers.
Opportuniteiten
Vlaanderen hervormt volop het landschap van de sociale huisvesting om te komen tot een verregaande samenwerking tussen alle sociale woonactoren in fors verruimde werkingsgebieden. Ook Ninove Welzijn zal zich dus in dat nieuwe landschap moeten positioneren.
De hervormingen moeten binnen een regio de krachten van alle sociale woonactoren bundelen binnen één sociale woonmaatschappij om te komen tot sterkere, meer professionele sociale huisvestingsactoren. Ninove zal hier een traject moeten uitstippelen voor Ninove Welzijn, zodat we als stad voldoende sturing en invloed kunnen blijven uitoefenen inzake het sociaal woonbeleid in eigen streek.
Bedreigingen
Ook voor liberalen is sociale huisvesting belangrijk: mensen, die moeilijk een betaalbare huisvesting vinden op de private huurmarkt, ondersteunen via een sociale woning. Daarom moet er voldoende aanbod zijn, zodat we de wachtlijsten kunnen wegwerken.
Dit vereist echter ook de intellectuele eerlijkheid om durven te zeggen: mensen, die in sociale woningen verblijven en na verloop van tijd hun inkomenssituatie zien verbeteren, stromen uiteindelijk ook beter door naar de private huurmarkt. Dat is niet alleen noodzakelijk om de vele wachtenden een kans te geven. Het is ook een logisch en solidair principe, waarbij je ondersteuning kan genieten van de overheid als je die nodig hebt, maar ook een verantwoordelijkheid bij de burger zelf ligt om je lot in eigen handen te nemen en op eigen benen te staan.
We moeten daarnaast ook kijken naar formules in de private woningmarkt met betaalbaar wonen voor jonge gezinnen. Zij staan veelal in het begin van hun beroepsloopbaan en zitten met de opvoedingskost voor kinderen. Dat is echt niet evident gezien de zware financiële lasten bij de aankoop of huur van een woning. In toekomstige woonprojecten in onze stad moet aandacht zijn voor jonge gezinnen, met of zonder kinderen.
Samen – Lieven Meert
Sterktes
Ninove heeft 932 sociale woningen op het grondgebied. Met de plannen, die in de pijplijn zitten, zal we zeker het sociaal objectief halen, dat de Vlaamse regering oplegt.
Er wordt volop ingezet op de uitbreiding én de renovatie van de oudste woningen: de Pollarewijk (Ninove), de Rufin Pennestraat en Leon Dauwstraat (Appelterre), de Prof. van Vaerenberghstraat (Okegem) en later ook de Groeneweg. De stad renoveert eveneens de noodwoningen van het OCMW en krijgt hiervoor 50 % overheidssubsidie.
Ook het noodkoopfonds loopt goed voor particuliere woningen, waarvan de eigenaars in een financieel te kwetsbare positie zitten om ze conform en energiezuinig te maken. Daarvoor kunnen we via een renteloze lening € 500.000 investeren. We kregen 18 meldingen; in 2022 starten we met de renovatie van 10 noodkoopwoningen. Dankzij dit noodkoopfonds kunnen mensen in armoede niet enkel fors besparen op de energiefactuur maar waarderen we ook ons patrimonium op.
Het OCMW zet sterk in op de preventie van uithuiszettingen. Huurders in dreigende problemen krijgen heel snel begeleiding op maat aangeboden door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW). Gemiddeld komen bij de OCMW-diensten 15 dergelijke meldingen per kwartaal binnen. Velen vinden een oplossing bij vrienden of familie, anderen stromen door naar onze crisiswoningen. De stad is terecht trots op de samenwerking met het CAW om uithuiszettingen te voorkomen. Heel weinig besturen in onze regio pakken dit op deze manier aan.
Zwaktes
Er is een enorme nood aan een sociale woning: 1.053 kandidaat-huurders, waarvan 182 al langer dan 5 jaar wachten, met een gemiddelde wachttijd van circa 3,5 jaar. Ook het OCMW merkt deze stijgende woonnood. Er is een zeer moeilijke doorstroming van grote gezinnen uit onze nood- en doorgangswoningen. Wegens de stijgende huurprijzen is een sociale woning vaak het enige alternatief.
Daarnaast is er ook een verdunning van het aantal huishoudens: 30,8 % is alleenwonend. Alleenwonenden en alleenstaanden met minderjarigen hebben een verhoogd armoederisico en vertegenwoordigen 41,5 % op de wachtlijst voor een sociale woning.
Door de trage procedures voor extra sociale woningbouw en de rem op nieuwe sociale woningen boven het opgelegde sociaal objectief zullen de wachtlijsten jammer genoeg niet snel afnemen.
Opportuniteiten
De sociale huisvestingsmaatschappijen beschikken over een relatief verouderd patrimonium. Tegenwoordig wordt sterk ingezet op renovatieprojecten. Daardoor verbetert de kwaliteit van de sociale woningen en wordt de woninggrootte meer aangepast aan het profiel van de gezinnen op onze wachtlijst. Zo zullen die meer aansluiten bij de grootste noden.
De vorming van grotere woonmaatschappijen kan de expertise bundelen zodat kwalitatief bouwen van sociale woningen gegarandeerd blijft, ook rekening houdend met de klimaatambities. Een regionale aanpak kan bovendien nuttig zijn voor een aantal problemen: de opvang van acute noodsituaties en dakloosheid, huren buiten sociaal huurstelsel in het kader van woontraining met intense huurbegeleiding.
Bedreigingen
Huurwoningen op de private markt worden schaarser en minder betaalbaar. Alhoewel onze stad het sociaal objectief van het aantal sociale woningen zal behalen, blijkt dit nog onvoldoende om aan de woonnood tegemoet te komen.
De Vlaamse regering zet vooral in op steden en gemeenten, die dit sociaal objectief nog niet hebben behaald. Daardoor wordt de kans op subsidies voor onze stad moeizamer, ondanks de grote noden.
N-VA – Karolien De Roose
Elke gemeente en stad moet de nodige inspanningen leveren om te zorgen voor voldoende sociale woningen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving. Ninove doet het absoluut niet slecht inzake sociale woningbouw en haalt de Vlaamse doelstellingen.
Het N-VA-voorstel om, net als in Denderleeuw, een bouwstop in te voeren voor sociale woningen, werd door élke fractie weggestemd in de gemeenteraad. We weten allemaal, dat bijkomende sociale woningen vooral de vervreemding, de verarming en de verfransing in onze stad zullen doen toenemen. Dit is een gemiste kans, maar we steunen wel de recente initiatieven om sociale woningen te renoveren of af te breken en opnieuw te bouwen. Deze nieuwe of gerenoveerde woningen zijn modern en zullen ook voor veel lagere energiefacturen zorgen.
Ondertussen krijgen de projectontwikkelaars een open doekje van de meerderheid. Om het reglement inzake parkeerplaatsen juridisch afdwingbaar te maken, moet dit worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Het N-VA-voorstel om het reglement, dat de stadsdiensten gebruiken om vergunningen toe te kennen of af te wijzen, juridisch te verankeren, heeft de meerderheid echter weggestemd. Onbegrijpelijk en vooral een geschenk voor de ontwikkelaars, die hierdoor vlot gelijk krijgen indien ze in beroep gaan bij de deputatie.
Het N-VA-voorstel om bij grote bouwprojecten de ontwikkelaars te verplichten om opgepompt grondwater ter beschikking te stellen van stadsdiensten, buurtbewoners en landbouwers is ook weggestemd door de meerderheid.
De vraag van de stad om een nog altijd niet gerealiseerd plein te voorzien aan de Abdijkerk, heeft vooral voor extra winsten gezorgd bij de promotor, die plots veel meer woningen kon bouwen. De kosten voor het plein zijn echter volledig overgeheveld naar de gemeenschap, terwijl men perfect een bijdrage van de ontwikkelaar kon vragen. De lusten en de winsten zijn voor de ontwikkelaars en de Ninoofse bevolking mag de lasten dragen. Inzake ruimtelijke ordening is dringend nood aan een mentaliteitswijziging.
Lees ook: Inleiding – Afvalbeleid – Corona-aanpak – Leegstand – Mobiliteit.
MLI