Een tussentijdse analyse van de legislatuur 2019-2024 – De leegstand

    16 februari 2022

    NINOVE – De huidige coalitie is begonnen aan de tweede helft van haar bestuurstermijn van 6 jaar. Wij vroegen de fractieleiders van de partijen in de Ninoofse gemeenteraad om een tussentijdse evaluatie.

    Elke fractie gaf ons haar eigen kijk op de afgelopen drie jaar en een vooruitblik naar de komende drie jaar. Vandaag: de aanpak van de leegstand.

    Samen – Lieven Meert

    Sterktes

    Alle eengezinswoningen in Ninove zijn geïnventariseerd en gecontroleerd op leegstand. Het leegstandsregister is met 30 % toegenomen, zodat dit probleem kan worden aangepakt.

    De stad plant ook een brede informatiecampagne om deze panden zo snel mogelijk weer op de koop-of verhuurmarkt te krijgen. Ninove treedt ook veel actiever op om ongeschikte, verwaarloosde of onbewoonbare woningen te controleren en aan te pakken.

    De stad wil ook meer informeren over premies voor wonen, huren, renoveren en biedt gratis renovatieadvies- en begeleiding. Voor veel burgers is renovatie immers een opdracht waar ze tegenop zien. Dankzij deze begeleiding wordt renoveren duidelijk via een stappenplan. Vanaf 2022 komt er een renovatiecoach in dienst, die heel gericht zal werken naar de meer kwetsbare doelgroep. Daardoor kunnen ze besparen op het energieverbruik, niet onbelangrijk in tijden van hallucinante energieprijzen.

    Zwaktes

    Ninove heeft een sterk verouderd woonpatrimonium: 51 % van de woningen is ouder dan 50 jaar. Vele voldoen niet aan de huidige comfort- en energienormen.

    Daarnaast is er een enorme krapte op de private huurmarkt, waardoor de prijzen zeer hoog zijn. Ook kopen en verbouwen worden steeds duurder, wegens krapte en door de steeds hogere eisen, waaraan woningen moeten voldoen.

    Voor jonge gezinnen is het steeds moeilijker om zich in het centrum te vestigen. We moeten bekijken hoe we een diverser aanbod kunnen introduceren, zodat onze stad bewoond wordt door een meer verscheiden groep aan inwoners.

    Opportuniteiten

    Het oplijsten van de leegstaande woningen kan een beweging in gang zetten om huiseigenaars te motiveren hun woning te verkopen of te renoveren voor verhuring. Door de samenwerking tussen de stad en eigenaars zijn deze laatste beter geïnformeerd over renovatiemogelijkheden, de meerwaarde van verhuur aan het sociaal verhuurkantoor, dat de zorg voor de eigenaars beperkt.

    Betere informatie over de renovatietrajecten en de daarmee samenhangende premies, kunnen een verbetering van het woonpatrimonium tot stand brengen.

    Bij nieuwe projecten (bijvoorbeeld de Inghelant-site) kun je experimenteren met diverse woontypes. Daardoor blijft wonen in de stad voor jong en oud betaalbaar, met een combinatie van privaat en publiek groen.

    We moeten onderzoeken of we een sociaal beheersrecht kunnen afdwingen. De stad kan dan leegstaande panden renoveren, bewoonbaar maken en voor minstens 9 jaar verhuren tegen betaalbare prijzen. De eigenaar behoudt het eigendomsrecht, maar verliest tijdelijk het genotsrecht en het recht om de woning te beheren. Uiteraard pas na eerst de eigenaar te informeren en de kans te geven om alsnog te renoveren of alternatieven voor te stellen.

    Bedreigingen

    De dure bouwkost en de hoge wooneisen vanuit de overheid maken het bezit van een woning voor veel (jonge) mensen onhaalbaar: soms gaat ruim de helft van het inkomen daaraan op, waardoor dreigende armoede heerst. De sterk toegenomen energiekost maakt het nog erger. Op die manier dreigen woon- en energiearmoede voor vele mensen, eigenaars en huurders.

    N-VA – Karolien De Roose

    De leegstand van handelspanden in (voornamelijk) de binnenstad is een ernstig probleem waarvoor geen of nauwelijks initiatieven worden genomen.

    Door een prestigieus en afschuwelijk duur project, zoals de doorsteek aan het gebouw ‘Watté’, zal de leegstand in de stad niet verdwijnen. Maar dit project moest en zou er tot elke prijs komen. De totale kostprijs ervan loopt ondertussen op tot meer dan € 2 miljoen, wellicht zowat de duurste grond van de stad. Een stukje Knokke in Ninove. De regelgeving inzake openbare aanbestedingen is hier met de voeten getreden. Door mijn klacht bij de gouverneur is de onwettige toekenning van een kunstboom vernietigd.

    De stad zou een voorbeeldfunctie moeten hebben. Maar als je kijkt hoe nonchalant ze omspringt met haar eigen patrimonium en erfgoed is het toch schrikken. De Kaaischool staat te verkommeren, voor het Moeremansgebouw is er nog altijd geen definitieve bestemming. Pas na onze tussenkomst in de gemeenteraad zal het bouwvallig pand naast de Liberale Kring worden verkocht.

    Dit wanbeleid heeft veel geld gekost: de stad is geen goede huisvader op het vlak van patrimonium.

    Forza Ninove – Guy D’haeseleer

    Sterktes

    Forza Ninove trekt volop de kaart van de Ninoofse middenstand, door deze coalitie in de steek gelaten.

    Door de bouw van het winkelcentrum Ninouter buiten de stadskern bedreigt het bestuur de neringdoeners en winkeliers verder en nog meer.

    De doorgang ‘Watté’ is een miskleun over de hele lijn. Een veel te dure aankoop en na 2 jaar is nog niets gerealiseerd. Na de realisatie zal het een infuus zijn voor het Ninia Shopping Center, ten nadele van de handelaars in het oude stadscentrum.

    Zwaktes

    Het stadsbestuur werkt door een ondoordacht parkeer- en verkeersbeleid de leegstand in de hand.

    Vele handelaars houden het hier voor bekeken omwille van de gebrekkige bereikbaarheid. Dit is een anti-Ninovieters-beleid.

    Opportuniteiten

    Bij ongewijzigd bestuur: geen.

    We moeten niet alleen focussen op de leegstand met handelskarakter. Er is ook aandacht nodig voor de verwaarlozing en de leegstand van private woningen, zeker ook in de deelgemeenten

    Bedreigingen

    Het beleid van het stadsbestuur zal het failliet van de eigen stad in de hand werken.

    Pas begin 2022 is een overeenkomst gesloten met Solva met het oog op het ‘ontlasten’ van de dienst huisvesting. Forza Ninove vreest, dat dit vijgen na Pasen zullen zijn. Onder het mom van een personeelstekort zal de komende drie jaar weinig aandacht gaan naar leegstand en verwaarlozing.

    Open VLD – Stijn Vander Elst

    Sterktes

    Onze stad kent een premie toe van € 10.000 aan startende ondernemers, die een leegstaand handelspand betrekken in onze handelskern. Dergelijke ondersteuningsmaatregel vind je nergens in onze buurgemeenten.

    We hebben ook een start-up handelspand, dat we een startende zelfstandige voor een lage huurprijs een jaar ter beschikking stellen. Inmiddels zijn twee handelszaken in onze stad succesvol gelanceerd en elders gehuisvest in het centrum. Binnenkort begint een derde zaak in de start-up.

    Zwaktes

    Die starterspremie moeten we nog veel meer promoten, want deze is nog te weinig gekend.

    Daarnaast riepen we een leegstandheffing in het leven voor handelspanden, die veel te lang blijven leegstaan omwille van te hoge huurprijzen. Die is juridisch aangevochten, maar schepen Triest werkt aan een nieuwe regeling. Toen ze in voege was, zagen we alleszins een duidelijke daling van de leegstand. Eigenaren moeten het signaal krijgen: als hun panden voor jaren leeg blijven omwille van te hoge huurprijzen zullen ze een jaarlijks hoger oplopende leegstandheffing moeten betalen.

    Opportuniteiten

    De vernieuwing van de handelskern is een cruciaal dossier, dat nu op de rails moet worden gezet worden. In het voorjaar kunnen we met een ontwerp komen om de binnenstad op te frissen. Het Oudstrijdersplein, de Beverstraat, de Burchtstraat, de Lavendelstraat, de Kaardeloodstraat en de Biezenstraat hebben een opwaardering nodig.

    We moeten ze niet verkeersvrij maken, maar de straten en voetpaden mogen wel worden vernieuwd met meer ruimte voor groen, een pleinfunctie en terrassen. De extra zomer- en winterterrassen zijn een succes en kenden geen tegenstand. Je ziet ook, dat het aantal horecazaken blijft toenemen.

    Het momentum is er nu om dat permanent te maken via een vernieuwing van deze straten.

    Bedreigingen

    De gevolgen van de covid-pandemie laten zich al een tijd voelen. Voor vele handelszaken betekende dit zwarte sneeuw. Zelfs met de compensaties van de federale, Vlaamse en lokale overheden kan je al die verliezen niet ongedaan maken.

    Vooral de kledingsector krijgt zware klappen. In de Ninia zie je zelfs de grote kledingketens verdwijnen. E-commerce is een blijver, maar heel wat mensen appreciëren nog altijd een fysieke winkelbelevenis, die ze niet willen zien verdwijnen.

    Hoe kunnen we deze sector leefbaar houden en dit winkelaanbod ook in onze binnenstad behouden?

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons