De avond van de lange messen

    18 september 2024

    NINOVE – Het debat, dat maandagavond 16 september volgde op de enige interpellatie van Guy D’haeseleer (Forza Ninove), duurde langer dan de zittingen van de OCMW- en de gemeenteraad samen. Het legde oude wonden en onvergeten vetes bloot, niet alleen tussen meerderheid en de oppositie. De verkiezingen van 13 oktober wierpen duidelijk hun slagschaduw vooruit.

    D’haeseleer was de aanstoker. Hij refereerde aan een interview in De Morgen van 07 september, waarin hij tegen het licht werd gehouden. Ook het groene duo De Dobbeleer-Vande Winkel mocht daarin een zegje doen. Net daarover wou de Forza-kopman het even hebben.

    Beschuldigingen

    “De gewezen schepen Wouter Vande Winkel doet enkele opmerkelijke uitspraken met betrekking tot zijn ontslag als schepen. Hij stelt onder meer, en ik citeer: ‘En toch is er de voorbije zes jaar binnen het bestuur voornamelijk geruzied. Over parkeerplaatsen en vastgoed. Ik zag dingen gebeuren met bepaalde projecten waarvan ik dacht: maak ik mezelf niet schuldig door te blijven zitten?’ Dat bewijst, dat die anti-Forza-coalitie 6 jaar lang niet heeft gewerkt en de voorgaande 6 jaar evenmin.”

    D’haeseleer wou graag klaarheid over deze impliciete beschuldigingen aan het adres van het schepencollege. Hij haalde ook een campagneslogan aan van Vooruit-Groen: ‘Geen vriendjespolitiek.”

    Verkeersborden

    Michel Casteur (Open Vld) was duidelijk in het onderste deel van zijn rug gebeten door de insinuaties van Vande Winkel. “Ik heb in de 42 jaar, die ik in de gemeenteraad zit, nooit moeilijkheden gehad met iemand, tot Vande Winkel erbij kwam.” In een goed voorbereid requisitoir weerlegde hij diens verklaringen in De Morgen. Hij haalde er zelfs de overtollige en onwettige verkeersbordenhistorie bij, die de stad al € 500.000 zou hebben gekost.

    En nog even over de voorspelde overstap van hem en schepen Alain Triest (Open Vld): “Ondanks de tegenwerking, hebben wij er nooit aan gedacht om naar een andere partij over te stappen. In tegenstelling tot onze groene collega’s brachten wij wel stemmen aan. Wie zit op jullie te wachten om over te stappen?”

    Pijnlijk

    Gesecondeerd door Jordy De Dobbeleer (Samen/Vooruit-Groen) catalogeerde Vande Winkel (Samen/Vooruit-Groen) deze aanval als een pijnlijke vertoning. Hij refereerde nog eens aan een grondruil in Appelterre, die juridisch wel in orde was, maar volgens hem niet politiek correct. “Ik nam vorig jaar ontslag om persoonlijke redenen. Die persoonlijke aanvallen maken het zwaar en u bent daarin het allerhardst”, gaf hij nog mee aan Guy D’haeseleer. “Vanavond zullen voldoende mensen hebben beseft, dat ze niet bij Forza Ninove moeten zijn. U bent geen burgervader met empathie.”

    Burgemeester Tania De Jonge (Positief Ninove) vond eveneens, dat D’haeseleer teveel de man en niet de bal speelde. Ze herinnerde hem aan de verkiezingsuitslag van 2018, waarin hij zijn overwinning niet in een bestuursmeerderheid kon omzetten en somde dan een ellenlange lijst op van verwezenlijkingen, die de huidige meerderheid heeft gerealiseerd of de aanzet daartoe heeft gegeven. In primeur gaf ze nog mee dat de stad, de intercommunale Solva en het toekomstige Aalsterse fusieziekenhuis AZorg zoeken naar een nieuwe medische campus voor het medisch centrum aan de Biezenstraat.

    Leugens

    Ze voelde zich niet aangesproken door de Vooruit-Groene slogan over de vriendjespolitiek: als er iets onwettig is gebeurd, moet men maar klacht neerleggen. Ze vond, dat D’haeseleer beter de eigen leugens zou onder ogen zien over niet bestaande afspraken met de PVDA. “Je bent een kei in het lanceren van leugens en haalt ambtenaren door het slijk, ongezien. Anderen krijgen nauwelijks de kans op een wederwoord en je hebt de nationale media in de hand. Men smult daar van de manier waarop je Ninove in de aandacht brengt, in tegenstelling tot de lokale pers.”

    Daarmee was de kous niet af, want ook de schepenen Alain Triest (Open Vld), Veerle Cosyns (Samen/Vooruit-Groen) en Henri Evenepoel (Open Vld/Positief Ninove) voelden zich aangesproken door de nevenschade, die de interpellatie blijkbaar had aangericht, net als Stijn Vermassen (Samen/Vooruit-Groen), Stijn Vander Elst (Open Vld/Positief Ninove) en Anja Beeckman (Samen/Positief Ninove).

    Vertoning

    De hele vertoning was er eigenlijk een om snel te vergeten. Het was niet meteen van het niveau van Macbeth, maar eerder een slaande deurenkomedie in een strikte regie van voorzitter Dirk Vanderpoorten (Open Vld/Positief Ninove). Een mens moet vrede nemen met wat hij krijgt aangeboden. Soms kan een heel klein beetje oorlog trouwens beter zijn om de puntjes op de i te zetten. Politiek kan hard zijn, ja. Maar als je niet tegen de hitte kunt, moet je uit de keuken blijven.

    Overigens moet dit gekrakeel niet onderdoen voor andere milieus. Historici kunnen elkaar soms verbaal onderspitten omwille van de interpretatie over een annotatie in een voetnoot van een Latijnse tekst uit het midden van de 12de eeuw. En kunstenaars gunnen elkaar soms het gesubsidieerde licht in de ogen niet.

    Uiteindelijk wordt de soep meestal niet zo heet gegeten als ze wordt opgediend. Want tenzij Forza Ninove op 13 oktober de absolute meerderheid haalt, zijn de andere partijen tot elkaar veroordeeld, eventueel met de steun van de N-VA. In het andere geval zal het een hard ontwaken zijn voor de partijen, die onder wisselende namen en in wisselende samenstellingen al decennia lang de macht onder elkaar hebben verdeeld.

    Als iemand zin heeft om de hele discussie van naaldje tot draadje te (her)bekijken, kan dit door te klikken op de link hieronder. De klankkwaliteit is bijwijlen zeer slecht, maar dat heeft niets met de commotie in de vernieuwde raadszaal te maken. De geluidsinstallatie was nog niet klaar en dus was het behelpen. Omdat de steminstallatie evenmin gereed was, mochten de raadsleden nog eens bij handopheffing stemmen.

    Info: De Morgen D’haeseleer 1De Morgen D’haeseleer 2Interpellatie.

     

     

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons