NINOVE – De burgemeester is niet blind voor de werkpunten, maar ziet in de resultaten van de ‘Gemeente-Stadsmonitor 2023’ tekenen van hoop. “Het toont aan, dat deze bestuursploeg de juiste accenten heeft gezet.”
Tania De Jonge ging dieper in op enkele statistieken uit de monitor om die stelling te staven.
Positieve evolutie
”De inwoners van Ninove staan een pak positiever staan tegenover het samenleven met mensen van een verschillende herkomst (+10 %) en het onveiligheidsgevoel is significant gedaald (-8 %). Deze positieve tendensen kunnen worden toegeschreven aan het uitstekend werk van de stadsdiensten, de Ninoofse burgers en de partners. Tal van beleidsmaatregelen zijn getroffen en projecten opgezet in de afgelopen legislatuur met het oog op de bevordering van de sociale cohesie. Enkele exponenten hiervan zijn het buurtwerk in de Pollarewijk door SAAMO en de vzw PIN, maar ook de buurtbemiddeling om snel en kordaat burenconflicten op te sporen en in de kiem te smoren.”
Daarnaast is ook volop ingezet op jeugdopbouwwerk, bijvoorbeeld door de vzw Habbekrats.
“Er zijn acties ondernomen om de spanningen tussen jongeren en de politie in bepaalde aandachtswijken te temperen. In de scholen is men begonnen met brugfiguren, waardoor de kwetsbare kinderen een betere begeleiding genieten en anderstalige ouders meer betrokken worden bij het schoolgebeuren. Tot slot zijn er ook de initiatieven met betrekking tot anderstaligheid en de dialoog tussen de verschillende religieuze gemeenschappen. Zo bestaan dialoogtafels en is er een onthaalbeleid voor nieuwe anderstalige inwoners, met een welkomstgesprek en administratieve hulp in de eerste maanden van hun aankomst in Ninove.”
Inzetten op een degelijke kennis van het Nederlands is uiterst belangrijk. “Een gedeelde taal is wat samenleven mogelijk maakt. Dit vergt natuurlijk een inspanning van de nieuwkomer, maar ook van de ontvangende gemeenschap. De verschillende initiatieven bewijzen, dat we deze inspanningen leveren. De cijfers tonen aan, dat het werkt. We zetten hier reeds volop op in en zullen dit in de toekomst alleen maar kracht bijzetten.”
Werkpunten
Toch is zij niet blind voor de werkpunten op verschillende vlakken.
“De Ninovieters zijn minder tevreden dan het Vlaams gemiddelde op het vlak van mobiliteit, het groen in de buurt, de aanwezigheid van voldoende huisartsen en voldoende kinderopvang. Opvallend: de tevredenheid over loketvoorzieningen is fors gedaald ten opzichte van 2020 (- 9 %). Een mogelijke verklaring hiervoor zou kunnen zijn, dat men enkel op afspraak is beginnen werken zoals in 95 % van alle Vlaamse gemeenten het geval is. Enkele van deze thema’s hebben we reeds federaal op de agenda proberen zetten. Het algemene tekort aan kinderopvang kan bijvoorbeeld deels worden opgevangen door middel van de flexi-jobs. We zullen de cijfers grondig evalueren en actie ondernemen waar nodig.”
Hoop
Zij onthoudt vooral de hoopgevende signalen uit de ‘Gemeente-Stadsmonitor 2023’.
“Het toont aan, dat deze bestuursploeg de juiste accenten heeft gezet in haar beleidsdoelstellingen. Ik wil daarom uitdrukkelijk het schepencollege en de verschillende stadsdiensten bedanken. We moeten alvast de huidige projecten verderzetten. Deze werpen duidelijk hun vruchten af, maar met meer Vlaamse middelen kunnen we deze nog kracht bij zetten. We willen bijvoorbeeld buddyprojecten opzetten om nieuwkomers beter te begeleiden en nog meer in te zetten op het Nederlandse taalniveau. We moeten allen bijdragen aan de positieve beeldvorming van onze stad. Bepaalde actoren zetten bewust in op de negatieve beeldvorming en ondermijnen vanuit een electoraal winstbejag het goed samenleven. We willen ons beleid nog verbeteren, op basis van echte cijfers (dank aan de Stadsmonitor), wetenschappelijk onderzoek, adviezen van experts en fantastische initiatieven van vrijwilligers en verenigingen.”
Info: Gemeente-Stadsmonitor 2023 – Lees ook ‘Ninovieter is gelukkig, maar blijft stadsbestuur wantrouwen.’
MLI – Foto vrt