NINOVE – De bespreking van de jaarrekening 2017 van het OCMW was een gelegenheid voor meerderheid en oppositie om de werking van het welzijns- en zorgcentrum (WZC) Klateringen te evalueren. Allen zijn het erover eens dat de zorg belangrijker moet blijven dan de financiële overwegingen.
“Het verlies in Klateringen is gehalveerd: van 2 naar 1 miljoen”, aldus OCMW-voorzitter en schepen Lieven Meert (SP.a-Samen) tijdens de raadszitting eind juni. “Dat komt ondermeer door een stijging van de inkomsten en een daling van de uitgaven.”
Raadslid Toon Van Melkebeek (Uw Alternatief) maakte hierbij een aantal kanttekeningen. “De zorggraad lag in 2012 zeer laag; die is nu aanvaardbaar. Ook het opnamebeleid is gewijzigd en gecorrigeerd. De verhoogde subsidies van de overheid zorgt voor € 600.000 meer aan inkomsten in 2018. Reken daarbij een verhoging van de opnameprijs met 20%.”
Van Melkebeek ziet nog een probleem. “De zorggraadnorm ligt met 20 verzorgenden en verplegenden boven de norm. Deze zijn niet gesubsidieerd en dus in de ligdagprijs doorgerekend. Het is niet de stad die dit bedrag betaalt, maar dit is uiteraard een beleidsbeslissing. Als ik daar nog de historische schulden bijreken, moet ik uw verhaal over de besparingen wel nuanceren.”
Positieve inspectieverslagen
De voorzitter kon met deze opmerkingen deels akkoord gaan. “Maar genoeg personeel zorgt ook voor kwaliteit in de zorgverstrekking. We hebben een aantrekkelijker personeelsbeleid doordat we aan onze mensen iets meer verlof toekennen dan gewoonlijk in de RVT-sector. Maar het laatste inspectieverslag was zeer positief, wat erop duidt dat zij goed werk leveren.”
Schepen van financiën Paul De Schepper (CD&V-Samen) was in de vorige legislatuur zelf OCMW-voorzitter en trad zijn collega Meert bij. “De zorggraad was in 2012 inderdaad niet hoog genoeg. Dat kwam onder andere door 33 bedden van Denderwindeke, die geen RVT (rust- en verzorgingstehuis) waren. In Ninove zelf telden wij bovendien nog ettelijke kamers voor vier bewoners en zonder toiletten. We hadden dus een achterstand; van bij de aanvang van het nieuwe rustoord was de ambitie er al om die weg te werken. En hadden wij Klateringen niet gebouwd zonder subsidies, dan was het er nog altijd niet.”
“Ten aanzien van de privé-instellingen zijn wij veel klantvriendelijker”, aldus de schepen. ”Alle Ninovieters zijn mede-eigenaar en zij verlangen terecht veel. Sta maar eens alleen als verzorgende op een zaal van 40 bedden. Voor de klanten zijn twee mensen echt veel beter. Dat blijkt zoals gezegd uit de inspectieverslagen.”
MLI