Parket organiseert themazitting over illegale vogelvangst

    30 mei 2024

    GENT – Deze thematische zitting op 4 juni is het resultaat van grondig onderzoek in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Er worden 10 dossiers ingeleid of behandeld, waaronder een bijzonder dossier van meer dan 15.000 illegaal gevangen en verhandelde spreeuwen.

    De bescherming van de biodiversiteit is een prioriteit voor het parket Oost-Vlaanderen. Een essentieel onderdeel daarvan is de bestrijding van de illegale vogelvangst. De doorgedreven handhaving van de afgelopen jaren heeft een duidelijk effect gehad, maar zorgde nog steeds niet voor de gewenste mentaliteitswijziging.

    Ontrading

    Het parket voert onderzoek in samenwerking met het Agentschap voor Natuur en Bos. Het kan de afgewerkte dossiers doorsturen naar het Vlaamse Gewest met het oog op een bestuurlijke beboeting. De meest ernstige dossiers worden gedagvaard, zoals op de themazitting van 4 juni, die een ontradend signaal moet geven.

    Komen aan bod: het doden van wilde vogels, de handel in en het bezit van vogels afkomstig uit het wild, het bezit en het gebruik van verboden vangmiddelen zoals lokvogels, netten, klemmen, kooien en vallen.

    Spreeuwen

    Een van de opmerkelijke dossiers gaat over een man, die ervan wordt verdacht jarenlang iets meer dan 15.000 spreeuwen op illegale wijze te hebben gevangen en verkocht. In oktober 2023 kwam deze zaak aan het licht na een controle door het Agentschap voor Natuur en Bos, waarbij onder andere dode en levende spreeuwen zijn gevonden. Uit verder onderzoek bleek, dat deze illegale praktijken vermoedelijk al 20 jaar bezig waren. De verdachte zal zich dinsdag moeten verantwoorden voor de rechtbank.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons