GENT – Met een decennium ervaring blikt het parket terug op de groei, de successen en de uitdagingen, maar kijkt het ook naar de toekomst.
In 2014 waren binnen Oost-Vlaanderen 3 parketten werkzaam, met een eigen werking: Dendermonde, Gent en Oudenaarde. Het parket Oost-Vlaanderen bracht deze samen in 1 parket, met 3 afdelingen. Daarnaast zijn de 27 gerechtelijke arrondissementen teruggebracht tot 12 om tegemoet te komen aan de nood aan schaalgrootte en professionalisering.
Procureur des Konings Geert Merchiers: “Justitie moet mee evolueren met een samenleving en de criminaliteit, die steeds complexer worden. Die complexiteit vraagt om expertise. Kleinschaligheid volstond niet meer om te beantwoorden aan de verwachtingen.”
Efficiëntie
Door dossiers te centraliseren in gespecialiseerde teams, zoals voor verkeersmisdrijven of financiële criminaliteit, werkt het parket efficiënter én grondiger.
“Het zorgt voor uniformiteit en betere resultaten”, benadrukt Lientje Van den Steen (afdelingsprocureur Oudenaarde). Voor de hervorming werden alle dossiers rond milieu en stedenbouw al gecentraliseerd in Gent. Met de creatie van het parket Oost-Vlaanderen is verder gegaan op de piste van specialisatie.
Geen makkelijke opdracht voor een provincie van 2.982 km² oppervlakte en meer dan anderhalf miljoen inwoners. “Centralisatie is enkel mogelijk dankzij doorgedreven informatiedeling onder de 3 afdelingen. Er worden ook opleidingen voorzien. De afgelopen 10 jaar is onder meer alles wat met verkeer te maken heeft gecentraliseerd in de afdeling Dendermonde. In Gent is onder andere alles over uitvoeringen gecentraliseerd.”
Digitalisering
Afdelingsprocureur Bart Van den Branden (Dendermonde): “De digitale revolutie biedt grote kansen voor onze organisatie, maar er zijn ook uitdagingen. De sleutel ligt in de manier, waarop ons parket de digitale transformatie zal aanpakken en doormaken. We hebben immers 25 jaar met hetzelfde systeem gewerkt.”
Dankzij projecten zoals JustCase en Justsign moet het werk efficiënter en sneller verlopen. Toch zijn er nog obstakels. “Niet iedereen binnen justitie is al even vertrouwd met het digitale verhaal. Training en samenwerking blijven essentieel om de voordelen van digitalisering ten volle te benutten.” Hij pleit ook voor betere digitale tools om politie en justitie naadloos op elkaar af te stemmen.
Mensgericht
Ann Bourgeois (afdelingsprocureur Gent), onderstreept de waarde van een aanpak op maat. “Ons doel is een proportionele en maatschappelijk relevante reactie op elk misdrijf.” Ze verwijst naar het kOMpas-programma, dat inzet op bemiddeling, schadeherstel en re-integratie, met bijzondere aandacht voor minderjarigen. Daarnaast blijft de financiële criminaliteit een belangrijke prioriteit. “We moeten criminelen raken waar het pijn doet: in hun portefeuille”. Projecten zoals het SUO-team en het Figaro-initiatief tonen hoe samenwerking met politie en academische instellingen tastbare resultaten oplevert.
Ambities
De rode draad in de verschillende visies: bouwen aan een slagkrachtige, menselijke en moderne justitie. Van meer digitalisering tot multidisciplinaire samenwerking en een sterkere focus op herstelrecht, het parket Oost-Vlaanderen blijft inzetten op vernieuwing en verbetering. Waarnemend hoofdsecretaris Steffi Rigolle: “Daarbij staat de mens centraal. We denken zowel aan de burgers – in hun rol als informatie- en rechtzoekenden – als aan onze personeelsleden, die zich dagelijks inzetten om onze doelen te behalen. Hun welzijn vinden we zeer belangrijk en we zijn hen enorm dankbaar.”
MLI