Ninove 05 Apr 2020 - 00u54
Few Clouds
14.95°C

Studenten verpleegkunde werken rond jongdementie

04 maart 2020

NINOVE – Samen met drie andere studenten wil Jarne De Leeuw een buddywerking rond jongdementie opstarten. Daarvan is het de bedoeling dat vrijwilligers even de taken van de mantelzorgers, meestal de partner of naaste familieleden, overnemen.

Jarne volgt het 4de jaar verpleegkunde aan de Odisee Hogeschool in Aalst. Samen met Birgit Viaene, Jolien Nobels en Silke Rooseleer werkt hij aan het afstudeertraject rond jongdementie. “We maakten daarrond vorig jaar een literatuurstudie en dit jaar werken we dit thema in de praktijk uit. Van jongdementie spreken we tussen de 30 en de 65 jaar. Al snel bleek dat daarover nog niet zo heel veel geweten is en al helemaal niet over de noden van de mantelzorgers.”

Gewoon leven

Voor er een diagnose mogelijk is, verlopen vaak enkele jaren, waarbij de aandoening aanvankelijk niet wordt erkend en herkend. “Daarna hebben de mensen nood aan financiële en sociale hulp en psychische begeleiding. En niet onbelangrijk voor de mantelzorgers: rustmomenten, die ze even voor zichzelf kunnen hebben. Een buddysysteem zou hen die tijd kunnen geven om wat op adem te komen; de pauzeknop even indrukken, zeg maar.”

De studenten kwamen in contact met de organisatie ‘Gewoon Leven’ van Virginie Van Mol. “Dit is een Aalsterse vzw, die werkt rond het mantelzorgschap van personen met jongdementie. Wij maken onder andere documenten op om de profielen van mensen met dementie en mantelzorgers in kaart te brengen. We werken ook filmpjes uit om potentiële buddy’s te informeren en te werven. Op die manier kunnen wij haar op het einde van ons afstudeertraject een pakket overhandigen, zodat zij zelf zo weinig mogelijk extra tijd en energie moet steken in het zoeken naar geschikte vrijwilligers.”

Mocht je als vrijwilliger interesse hebben in deze buddywerking, dan kun je terecht op een van de onderstaande contactgegevens.

Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Gewoon levenFB Gewoon levenJongdementie.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons