Ninove 01 Apr 2020 - 17u07
Clear Sky
7.73°C

Honingbier Melius: een bittere toets met een licht zoete nasmaak

24 april 2019

OUTER – Geen saaie eindverhandeling schrijven, maar een honingbier brouwen met alles wat erbij komt kijken. Dat is het project voor de bachelorproef van Aaron Van Ongeval en drie medestudenten.

Aaron is, samen met Ryan, Jente en Arno, laatstejaars aan de Artevelde Hogeschool in de richting KMO-management. Ze kozen om als eindproef een bier te ontwikkelen en te vermarkten.

De keuze voor honingbier ligt eigenlijk voor de hand, aangezien de ouders van Aaron het Imkershuis in Outer uitbaten. Al ging er toch enige zoektocht aan vooraf vooraleer het honingbier Melius op punt stond.

Aaron: “Het brouwproces zelf is dat van gewone tripel, alleen vervangt de honing hier de suiker. Het heeft een bitter toets, maar de honing geeft er de licht zoete nasmaak aan. Het is een bier van hoge gisting, 7 ° alcoholgehalte, donkerblond tot amberkleurig, eveneens door de honing.”

De studenten schakelden de hulp in van een oud-student en hobbybrouwer. “We maakten eerst een aantal proefbrouwsels met verschillende soorten honing. Uiteindelijk kozen wij wat voor ons het beste brouwsel was en lieten we 2.000 l produceren bij brouwerij De Graal.”

Omwille van de honing heeft het product een hoge ecologische waarde. “Maar ook de economische en juridische aspecten spelen een rol. Je moet onder andere een logo ontwikkelen, de naam Melius laten beschermen via een Benelux-patent. Dat zijn elementen, die belangrijk zijn voor onze bachelorproef.”

Of ze Melius verder zullen commercialiseren is voor Aaron nog even afwachten. “Voorlopig is het bier hier in de zaak te koop, maar uiteraard proberen we contacten te leggen met horecazaken voor de verspreiding ervan.”

Dus wie weet, kun je de komende maanden in Ninove wel een Melius bestellen. Alvast een aanrader.

Info: Melius honingbierHet Imkershuis.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons