Ninove 10 Apr 2020 - 09u47
Clear Sky
8.89°C

Scholieren helpen senioren op de digitale snelweg

26 januari 2019
Scholieren helpen senioren op de digitale snelweg

 

NINOVE – De leerlingen van het 6de Office & Retail (O&R) van het HH Harten Secundair gaven donderdag 24 januari tekst en uitleg over het gebruik van de smartphone. Hun publiek: geïnteresseerde senioren, die wegwijs wilden worden in die materie.

Senioren hebben kennis van en ervaring met de reële wereld, maar zijn minder vertrouwd met de digitale wereld. Daar wilden de leerlingen van het HH Harten Secundair een mouw aan passen door hen in te wijden in de wondere wereld van apps en ander fraais.

Amber: “Wij gaan stap voor stap tewerk door middel van een aantal dia’s. Daarna geven we de mensen uitleg en beantwoorden wij hun vragen. Het gaat dan echt over de concrete toepassingen, zoals contacten toevoegen of foto’s nemen en bewerken. Zelf lesgeven is in het begin wel wat eigenaardig, maar toch leuk.”

Eigenlijk is deze ‘les’ een praktisch gevolg van een ruimere aanpak. Lesgeefster Cathy De Scheerder: “Onze leerlingen leren om evenementen te begeleiden en te ondersteunen. Dat gaat over het onthaal van bezoekers, het voorzien van aanwezigheidslijsten, badges en wegwijzers, kopieën, mapjes en ook de catering. De logistieke ondersteuning, zeg maar. Dat doen we nu al voor de vijfde keer en met succes.”

Positieve ervaringen

De info, die de leerlingen aan de senioren geven, is in deze dus niet het hoofddoel, maar dan ook weer niet zonder belang. “Leerlingen krijgen hier de positieve ervaring dat ze in staat zijn om hun vaardigheden en kennis door te geven. Die succeservaring is belangrijk.”

De contacten met de ‘cursisten’ verliepen via de ouderenadviesraad. “Onze leerlingen maakten een digitaal inschrijvingsformulier. Op basis van de verkregen gegevens konden zij het niveau van de deelnemers op voorhand inschatten. Op die manier kunnen ze ook echt ingaan op de individuele interesses van de senioren. Dit jaar is er bijvoorbeeld veel vraag naar online bankieren.”

Onwennigheid en angst om iets mis te doen zijn bij de senioren belangrijke hinderpalen. Godelieve: “Ik vind het echt interessant om goed met mijn smartphone te leren werken. Ik heb namelijk nog geen internet thuis. En die jongeman - mijn kleinzoon eigenlijk - legt het goed uit. Die kinderen zijn daar veel handiger in. Ik ben nog wat op mijn hoede om niets fout te doen.”

Christine leert werken met een home banking app: “Op mijn nieuwe smartphone stond deze er nog niet op en ik heb die app nu aangemaakt. Echt tevreden om daar leren mee te werken.” 

En ook André kwam hier naartoe om iets meer te weten over de apps “en om bij te blijven hé. Ik heb snellere manieren ontdekt om toegang te krijgen tot sommige toepassingen.”

Franklin vond het leuk om zijn kennis aan de senioren over te brengen. “En op basis van de evaluatie zal het volgende keer nog beter en anders zijn. De mensen hebben veel bijgeleerd, maar ook wij, de leerlingen.”

Info: HH Harten Secundair Ninove.

MLI - Foto's Giovanni Neckebroeck

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons