NINOVE – Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) gaf tijdens de gemeenteraad van 23 mei een overzicht van de maatregelen in verband met de vermoedelijke PFAS-verontreiniging op 6 locaties in de stad.
Guy D’haeseleer (Forza Ninove) had een stand van zaken gevraagd over deze problematiek. De burgemeester ging daarop in en belichtte de maatregelen, die de stad heeft genomen.
6 sites
“Vorig jaar in juli is aan gemeentebesturen en hulpverleningszones gevraagd om een overzicht van bedrijfsbranden uit het verleden en oefensites van de brandweerposten door te geven aan de Vlaamse overheid.”
De stad maakte 6 locatie met een vermoedelijk gebruik van dat schuimvormend middel over aan de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
“Op 3 sites is een bedrijfsbrand geweest. Bij La Lorraine is dat zeker gebruikt. Voor de voormalige Jacobssite heeft de brandweer bevestigd, dat daar geen PFAS-schuim is gebruikt. De voormalige Bellona Patis is ook doorgegeven.”
Op 3 andere plaatsen hadden sporadisch brandoefeningen plaats: de brandweerkazerne, het terrein achter de Fabrieksstraat en het recyclagepark.
No regret
De OVAM heeft deze lijst laten doorlichten en besloten om deze locaties te weerhouden voor verder onderzoek. In afwachting van die resultaten heeft men aanbevolen om no regret-maatregelen af te kondigen.
“De stad is van deze kaart op 30 maart op de hoogte gebracht. In overleg met de schepen en de milieudeskundige heb ik onmiddellijk samengezete om die no regret-maatregelen uitgebreider te communiceren, dan alleen datgene waarop de mensen moesten letten. We hebben ook de gevaren geschetst en gezegd, dat er geen reden was tot paniek en verder onderzoek nodig was. We hebben een uitgebreide infobrief bezorgd op 12 april bij alle mensen, die wonen in een straal van 100 m van al die sites.”
Op de website is onmiddellijk een apart luikje gemaakt, waarop mensen informatie konden opvragen. Er is ook een persbericht verstuurd.
“Zeker voor de brand op de Jacobssite, die in de onmiddellijk buurt ligt van de Pamelstraat en de Nederwijk, hadden wij onmiddellijk aangegeven dat we twijfelden of deze site tot zoveel paniek zou moeten leiden. We begrijpen, dat mensen plots die zone op een kaart zien staan en er snel moet worden gehandeld. Wat we ook hebben gedaan.”
Onderzoeken
De OVAM start voor 2 cruciale locaties verkennende bodemonderzoeken op: de site van Bellona Patis en deze op het einde van de Fabrieksstraat. De uitvoering ervan neemt een 5-tal maand in beslag. De eerste ruwe resultaten kunnen binnen een 3-tal maand gekend zijn.
“Voor de andere sites heeft de OVAM geen onderzoeken aanbevolen omdat deze niet prioritair zijn. We hebben beslist om zelf die locaties te laten onderzoeken en niet te wachten op de OVAM. Met de Vlaamse Waterweg (Mallaard) en de ILvA (recyclagepark) starten we zelf een verkennend bodemonderzoek op. La Lorraine zal dat ook op eigen initiatief doen. In afwachting van de resultaten blijven de no regret-maatregelen gelden.”
Blijkbaar was de communicatie van de stad efficiënt.
“Als reactie op de infobrief zijn maar twee telefoontjes voor bijkomende informatie binnen gekomen. Inmiddels kregen we van de omliggende gemeenten de vraag om onze infobrief aan de bewoners als voorbeeld te mogen gebruiken. We hebben heel snel gehandeld, volgen de zaak verder op en laten die onderzoeken uitvoeren.”
De Vlaamse overheid heeft pas op 13 mei een uitnodiging gestuurd voor een overleg op 9 juni met de gemeentebesturen, waarop deze uitleg zullen krijgen. Ook D’haeseleer vond de tijdlijn van de Vlaamse Overheid in deze betreurenswaardig.
MLI