Ninoofse zwerfvuiljagers meer dan verdiende winnaars

    16 februari 2022

    Beste zwerfvuiljagers

    Wij nemen aan, dat jullie enigszins verrast zijn. Dat was ook de bedoeling.

    Eind vorig jaar hebben de medewerkers van de nieuwssite Ninofmedia namelijk besloten om aan het begin van elk kalenderjaar een ‘erkenning van sociale inzet’ toe te kennen over het afgelopen jaar:

    • aan een persoon of een vereniging,
    • die geen (verkozen) politiek mandaat uitoefent,
    • die zich inzet voor de lokale gemeenschap,
    • op vrijwillige basis,
    • niet beroepsmatig.

    De laureaat kan deze erkenning, in de vorm van een oorkonde en een trofee, maar een keer ontvangen.

    Voor het afgelopen jaar 2021 ging de keuze unaniem naar de Ninoofse zwerfvuiljagers. Jullie zijn dus de eersten van wat hopelijk uitgroeit tot een goede traditie.

    Sinds de eerste schuchtere stappen met sporadisch her en der wat zwerfvuil op te rapen, zijn jullie geëvolueerd naar een volwaardig burgerinitiatief, dat alom waardering geniet.

    Eigenlijk zijn jullie echte ‘zakkenvullers’ geworden. Laat dat een geuzennaam zijn, die meteen een positieve betekenis geeft aan dit negatieve begrip. Want de afgelopen vier jaar verzamelen jullie individueel en in groep het afval van wat zwerfvuileriken en sluikstorters achteloos of doelbewust langs kanten en in bermen gooiden van Ninove en de deelgemeenten.

    Vorig jaar hebben jullie zelfs het werkterrein verlegd en meegeholpen aan de opruiming van de gebieden in Wallonië, die getroffen waren door de overstromingen. Het ging niet zomaar om wat lege blikken of afvalzakjes; het leven van die mensen lag op de oevers van de Vesder uitgestald. Jullie inzet daar was hartverwarmend.

    Vaak rijst de vraag waarom jullie dit doen. Nadat Maarten Luther – niet de King, maar de Duitse augustijner monnik – in 1517 zijn 95 stellingen op de poort van de slotkerk van Wittenberg had gespijkerd, verdedigde hij zich volgens de overlevering 4 jaar later op de Rijksdag van Worms met de woorden: “Hier stehe ich… ich kann nicht anders”. Hier sta ik, ik kan niet anders.

    Historische vergelijkingen zijn altijd wel riskant, maar de essentie van die uitspraak blijft actueel. Om het in jullie woorden te zeggen: “Niets doen is geen optie.”

    Daarom ons blijvend respect.

    Als tastbare herinnering daaraan, overhandigen wij jullie een oorkonde, van de hand van de Ninoofse kalligrafe Mathilde Verschelden. Het beeldje, dat wij daarbij hebben voorzien, verwijst naar jullie gezamenlijke inspanning: ondanks het gevoel van een sisyfusarbeid, dweilen met de kraan open en vechten tegen de bierkaai, blijven jullie doorgaan.

    Proficiat, namens de medewerkers van Ninofmedia.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons