NINOVE – Hugo Gielen ontvangt zondag 9 oktober de wijding tot diaken. Merkwaardig, omdat Gielen al 35 jaar beroepsmilitair is. “Ik zie de tegenstrijdigheid niet”, reageert hij. “Ook als militair wil ik altijd mensen helpen.”
Hugo Gielen, gehuwd met Edda en van herkomst Limburger, is beroepsmilitair bij de luchtmacht (afdeling personeelsbeheer) en leefde ruim 20 jaar in Duitsland. Hij is pensioengerechtigd, maar nog steeds actief. Na een opleiding van vier jaar ontvangt hij zondag 9 oktober in de Gentse Sint-Baafskathedraal om 15 uur de diakenwijding. Hij gaat daarna aan de slag in de Sint-Corneliusparochie.
“De kerk stelt zich niet meer zo strak op als vroeger, werkt meer inclusief”
Bestaat er geen tegenstrijdigheid tussen de taken van een beroepsmilitair en die van een diaken?
“Ik zie dat helemaal niet zo”, stelt Gielen. “Als militair heb ik gewonde soldaten uit vliegtuigen gehaald, gekwetsten geholpen in Irak, voedselpakketten gemaakt voor Afghanistan, geluisterd naar wat soldaten zoal meemaakten tijdens de Joegoslavië-oorlog. Zelfs in conflictsituaties zie ik me niet meteen aan het front vechten. Er bestaan in het leger ook functies bij radarcontrole, logistiek, magazijn, communicatie, bevoorrading… Ik erfde een groot rechtvaardigheidsgevoel van mijn ouders en grootmoeder. Ook als diaken wil ik graag doen wat ik altijd graag heb gedaan: mensen helpen, eenzamen bezoeken, een brugfiguur zijn.”
Intense opleiding
Wat is het moeilijkste aan een diakenopleiding?
“Je mag dat zeker niet onderschatten. Zo’n opleiding bestaat uit drie jaar theologische vorming en één jaar stage. Dat is erg intens, naast je familie en je beroepsleven. Maar het loont zeker de moeite. Tijdens m’n stage in Aalst leerde ik bijvoorbeeld hoe je best kan omgaan met kwetsbare mensen.”
U meent dat onze parochies nieuwe vormen van het kerk-zijn verkennen. Wat bedoelt u daarmee?
“Onze parochies zijn inderdaad in volle verandering. De kerk stelt zich niet meer zo strak op als vroeger, werkt meer inclusief. We stellen ons open voor iedereen en tonen meer respect voor de rol van de vrouw in de kerk. Maar aanpassingen hebben tijd nodig.“
Oplossingen vinden
Komende zondag ontvangt u de diakenwijding. Wat zal uw eerste taak zijn?
“Ik wil me in Ninove graag bezig houden met alle aspecten van armoede. Dat gaat niet alleen over het niet kunnen betalen van facturen, maar ook over alle vormen van sociale en psychische armoede. Als de sociale dienst voor bepaalde problemen niet kan inspringen, hoop ik bijvoorbeeld via Caritas toch oplossingen te vinden. Op zondag 23 oktober wordt in de abdijkerk van Ninove om 10 uur mijn ‘zendingsbrief’ voorgelezen, waarin mijn taken officieel worden meegedeeld. Iedereen is daar van harte welkom.”
GGM – Foto: © Bisdom Gent, Frank Bahnmüller.