OOST-VLAANDEREN — De Vlaamse regering en de provincie Oost-Vlaanderen keurden op 18 december de opstart goed van een Territoriaal Ontwikkelingsprogramma (T.OP) voor de Dender. Daarin zit ook de procedure voor de opmaak van een ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water voor de Dendervallei’.
De Dendervallei biedt vele troeven: natte meersen, cultuurlandschappen, bossen en parken in de open ruimte. De steden op de oevers kunnen bogen op een levendig cultureel en industrieel verleden.
T.OP Dender
Daarnaast kampt het gebied met grote ruimtelijke uitdagingen: demografie, economie, waterveiligheid, recreatie, mobiliteit en open ruimte. Dat alles versterkt door een verstedelijkingsgolf vanuit Brussel en de klimaatverandering.
Deze vragen een geïntegreerde samenwerking. Het ‘T.OP Dender’ en het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water-Dendervallei’ scheppen daarvoor een kader.
Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA): “Om onze Blue Deal verder vorm te geven, verbeteren we de samenwerking voor het volledige Denderbekkenen. We zorgen ervoor, dat plannings- en vergunningsprocessen voor infrastructuurwerken veel vlotter lopen.”
Samenwerken
Gedeputeerde voor ruimtelijke planning Annemie Charlier (N-VA): “Met de opstart van T.OP Dender bestendigen we onze vroegere manier van werken, vanuit een sterk partnerschap tussen Vlaanderen en de provincie. Wij ondersteunen de lokale besturen, verenigingen, burgers en bedrijven, die een actieve bijdrage willen leveren aan het verhogen van de leefomgevingskwaliteit.”
Het ‘T.OP Dender’ staat voor een meer structurele en realisatiegerichte samenwerking. Daarin is aandacht voor de ruimtelijke ontwikkeling van de Dendervallei, het verhogen van de omgevingskwaliteit, het bufferen van de effecten van klimaatverandering en het stimuleren van de economische groei.
Strategisch plan
Aalst, Affligem, Denderleeuw, Dendermonde, Geraardsbergen, Lebbeke, Liedekerke, Ninove en Roosdaal staan mee in voor de succesvolle uitvoering van het ‘T.OP Dender’. De samenwerking met en tussen die Dendergemeenten is cruciaal.
Hiervan getuigen enkele lokale snelle verbeteringen in Geraardsbergen en Ninove als onderdeel van ‘Ruimte voor water-Dendervallei’, waarvoor het strategisch plan momenteel in opmaak is.
Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken (Open VLD): “Het ‘Strategisch Plan Ruimte voor Water-Dendervallei’ brengt de geïntegreerde werkwijze van T.OP Dender in de praktijk. Naar analogie met de ervaringen rond het Sigmaplan, zoeken wij in overleg met heel wat actoren naar oplossingen, die het overstromingsrisico in de Dendervallei verminderen. Tegelijk scheppen ze ook een meerwaarde op het vlak van wonen, werken, natuur, landbouw en toerisme.”
Info: zie ook ‘Ruimte voor water’ en Landschapspark Burchtdam.
MLI