Zoeken naar oplossingen voor huisartsentekort

    04 juli 2024

    NINOVE-GERAARDSBERGEN – Om het groeiend tekort aan huisartsen in de regio het hoofd te bieden, stelt de huisartsenkring dr. Hemerijckx onder andere een herstructurering van de wachtdiensten voor. De wachtpost in Ophasselt zou verdwijnen.

    Het probleem is genoegzaam gekend: het groeiende huisartsentekort in de Eerstelijnszone (ELZ) Dender-Zuid voor de inwoners van Ninove en Geraardsbergen. De huisartsenkring (HAK) dr. Hemerijckx bracht die problematiek in kaart en stelt oplossingen voor.

    Tekort

    Dat tekort komt door een vergrijzende artsenpopulatie en een minimale instroom van jonge artsen. De gevolgen: een stijgend aantal huisartsen met een patiëntenstop, de moeilijkheid om spoedafspraken te krijgen, de extra druk op de bestaande huisartsenpraktijken. De patiënten ervaren langere wachttijden voor medische zorg, waardoor de toegang tot dringende zorg in het gedrang komt.

    Op 1 april 2024 zijn in Ninove 3 artsen tegelijkertijd op pensioen gegaan, waardoor bijkomend ongeveer 4.500 patiënten geen vaste huisarts meer hebben.

    Wachtdiensten

    Daarnaast is in Geraardsbergen en Ninove de druk op de wachtdiensten zeer hoog, wat het moeilijk maakt om nieuwe jonge artsen aan te trekken. Zij vestigen zich liever net buiten onze regio, waar de wachtdiensten soms meer dan de helft lager liggen.

    In Geraardsbergen doen 17 van de 23 huisartsen wachtdienst voor 34.724 inwoners, in Ninove zijn dat 14 van de 22 huisartsen voor 40.093 inwoners.

    Een leefbare toekomst voor artsen en patiënten vereist een doortastende actie. De HAK dr. Hemerijckx nam contact op met de huisartsenkringen uit de naburige regio over mogelijke samenwerkingen.

    Herstructurering

    Voor de wachtdiensten zou het geografisch logisch zijn, dat de artsen van Geraardsbergen aansluiten bij de Hak Panacea (Zottegem) en de artsen van Ninove bij de HAK Aalst. De algemene vergaderingen van de bovenvermelde huisartsenkringen hebben met een meerderheid van stemmen de vraag tot een fusie van de HAK Hemerijckx met de HAK Aalst en een samenwerking met de HAK Panacea goedgekeurd.

    Een gevolg hiervan is, dat de wachtpost van Ophasselt niet langer kan openblijven. Sinds januari 2024 was deze al niet meer open op vrijdagavond, op zaterdag en zondag enkel van 8 uur tot 20 uur. Vanuit Geraardsbergen kan men tijdens het weekend na 20 uur terecht in de hoofdwachtpost in Lennik. Als in de toekomst zou worden gestart met een centrale weekwacht in de regio, zouden patiënten ’s avonds vanaf 19 uur ook enkel in Lennik en niet in Ophasselt terecht kunnen.

    Deze samenwerking met de HAK Aalst en de HAK Panacea zou een win-win zijn voor de inwoners van Ninove en Geraardsbergen en hun respectievelijke artsenpopulatie. Ninovieters zullen tijdens het weekend en de week (vanaf 19 uur) voor urgente zaken terecht kunnen in de huisartsenwachtpost Aalst en de patiënten van Geraardsbergen in de wachtpost Panacea Zottegem.

    Door deze samenwerking hoopt de HAK dr. Hemerijckx, dat Ninove en Geraardsbergen opnieuw aantrekkelijker worden voor nieuwe jonge huisartsen. De wachtdienst zal vergelijkbaar zijn met alle omliggende steden en gemeenten en er komt een centrale weekwacht. Minder wachten per arts zal ook de bestaande huisartsen meer ademruimte geven en kan op redelijk korte termijn zorgen voor meer beschikbare plaatsen bij de praktiserende artsen.

    De definitieve invoering van deze voorstellen, zal gebeuren na overleg met de hogere overheden.

    Dokter9400

    Als een voorlopige oplossing is in Ninove sinds 12 februari van dit jaar ‘Dokter 9400’ opgestart, in overleg met de HAK dr. Hemrijckx en de ELZ Dender-Zuid.

    “Dat is uniek in Vlaanderen om de acute nood aan te pakken voor inwoners zonder een vaste huisarts”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). “Er zijn natuurlijk structurele oplossingen noodzakelijk op lange termijn. Ik sta volledig achter de analyse en het stappenplan, dat is uitgewerkt door de HAK dr. Hemerijckx en de ELZ Dender-Zuid. Het is een zeer goed plan, dat volledig voldoet aan de verwachtingen om een wachtdienst te verzekeren en het huisartsentekort aan te pakken. Het is ook geografisch een logische stap voor Ninove om bij de HAK Aalst aan te sluiten. Als burgemeester waardeer ik de stappen, die gezet zijn om dit ernstig knelpunt aan te pakken”

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons