Samana-Meerbeke is goud waard

    27 mei 2024

    MEERBEKE – De lokale afdeling van Samana vierde zondag 26 mei haar 50-jarig bestaan in De Linde.

    Samana is een vereniging van en voor mensen met een chronische ziekte of een zorgnood, hun mantelzorgers en vrijwilligers. ‘Samen kan je meer dan alleen’, luidt het devies. Nationaal bestaat de organisatie in volgend jaar 75 jaar; in Meerbeke vierden ze zondag 26 mei hun 50-jarig bestaan.

    Onmisbaar

    Rita Vierendeel is nog niet zo lang lid van de vereniging. “Maar het is wel fijn, om van deze gemeenschap deel te mogen uitmaken. Een vereniging als Samana is nodig, want zieke mensen zijn vaak ook oudere en eenzame mensen. Wij brengen hen een bezoek en op dagen als Kerstmis of nieuwjaar geven wij hen een cadeautje.”

    Jeannine Van Eeckhout is al 40 jaar actief. Zij maakte kennis met Ziekenzorg, de voorloper van Samana, via een foldertje dat de pastoor in de kerk had rondgedeeld. “Zieken bezoeken ging me nog af. Zo ben ik begonnen en ik doe dat nog. De laatste tijd hebben sommige mensen mij aangenaam verrast: gewone mensen en met kleine dingen. Ik heb van de vereniging ook veel ten goede meegekregen, maar je moet er voor openstaan natuurlijk.”

    Annie Van Valckenborgh: “10 jaar gelden vierden wij ons 40-jarig bestaan en ik heb nooit gedacht dat ik hier nog zou terug staan voor dit jubileum. Samana is niet weg te denken uit Meerbeke. We zijn een krachtige ploeg, die veel doet voor zieke en vereenzaamde mensen, onmisbaar. Zelf ben ik om de 4-5 weken rond met mijn bezoeken, een 25-tal in totaal. Ik steek daar heel graag heel veel tijd in.”

    Mensen nabij

    Op het feest in De Linde waren delegaties van andere Samana-afdelingen en Ferm vertegenwoordigd, de nationale en regionale verantwoordelijken, de Ninoofse burgemeester en de schepen voor sociale zaken. Zij onderstreepten met hun aanwezigheid de belangrijkheid van Samana voor de lokale gemeenschap.

    De nationale Samana-voorzitter Johan Tourné was bijzonder opgetogen over de werking van de Meerbekse afdeling. “50 jaar is ongelooflijk en zeker als ik hoor hoeveel vrijwilligers hier actief zijn met allerlei activiteiten om mensen nabij te zijn en hen te ondersteunen. Daar word ik blij van.” Zorgen voor opvolging blijft hier en elders een uitdaging. “Maar ik ben daarin positief. We hebben deze en andere problemen altijd samen overwonnen.”

    Info: Samana.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons