Kosten vernieuwing Denderstuwen lopen op

    30 mei 2024

    POLLARE – De omgevingsvergunning voor de stuw op de Dender zal er ten vroegste zijn in 2025. De raming voor de werken bedraagt € 13 miljoen, maar vermoedelijk zal de echte kostprijs hoger liggen.

    Vlaams parlementslid Guy D’haeseleer (Vl. Belang) vroeg minister voor openbare werken Lydia Peeters (Open Vld) naar een stand van zaken in verband met de vernieuwing van de stuwen op de Dender. Momenteel is alleen de nieuwe stuw in Aalst zo goed als afgerond.

    Rekening houdend met een doorlooptijd van ongeveer 3 jaar (zonder vertragingen) wordt de omgevingsvergunning voor Pollare ten vroegste verwacht in 2025. Voor Denderleeuw en Idegem zou dat in 2024 zijn, voor Denderbelle en de afschaffing van de stuw in Teralfene is 2026 vooropgesteld.

    Vertragingen

    Het is genoegzaam bekend, dat die dossiers te kampen hebben met vertragingen. “De voornaamste reden voor vertragingen bij de werken zijn vergunningsproblemen”, aldus de minister in haar antwoord aan D’haeseleer. “De oorspronkelijke stedenbouwkundige vergunning voor de stuw van Geraardsbergen is in 2017 vernietigd. Tegen de nieuwe omgevingsvergunning voor deze stuw, verkregen in 2023, lopen momenteel twee beroepen. De werken in Geraardsbergen zijn geschorst van 2017 tot op heden. Dit vergunningsrisico geldt voor alle stuwen, gelet op de koppeling van alle deelprojecten in het omvattende stuwenprogramma.”

    Dat is niet het enige probleem. “Eens de werken van een deelproject op het terrein aanvangen, kunnen de uitvoeringstermijn en de uitvoeringskost door diverse oorzaken wijzigen. Zo zijn de termijn en de kosten van de werken aan de nieuwe stuw van Aalst beïnvloed door moeilijkheden bij het inbrengen in de ondergrond van de nieuwe oeverconstructies, verontreinigingen in de bodem en de waterbodem, de aanvullende functies in het nieuwe dienstgebouw, de algemene prijsstijgingen van lonen en materialen, de bijzondere gevolgen van de coronapandemie en het conflict in Oekraïne.”

    Meerprijs

    Voor de stuw van Aalst bedraagt het verschil tussen de oorspronkelijke raming en de werkelijke uitgaven € 10 miljoen.

    De stuw van Geraardsbergen kost nu al € 3 miljoen extra, terwijl de werken nog niet echt zijn begonnen. Dat is het gevolg van de vernietiging van de stedenbouwkundige vergunning. “Dit bedrag omvat een schadeloosstelling van de aannemer, bewarende maatregelen en instandhoudingswerken op de stilgelegde werf, studiekosten voor de ontwerpaanpassingen en de nieuwe vergunningsprocedure en advocatenkosten.”

    Alles laat vermoeden, dat ook de vernieuwing van de andere stuwen meer zal kosten dan oorspronkelijk geraamd.

    Stuw Raming Meerkost
    Geraardsbergen 7.000.000 3.000.000
    Idegem 11.000.000 Werken moeten nog starten
    Pollare 13.000.000 Werken moeten nog starten
    Denderleeuw 10.000.000 Werken moeten nog starten
    Teralfene 7.000.000 Werken moeten nog starten
    Aalst 30.000.000 10.000.000
    Totaal 78.000.000 13.000.000

     

    Met amper 1 stuw voltooid (Aalst) en 1 waarvan de werken zijn stilgelegd (Geraardsbergen), bedraagt de meerkost in totaal momenteel al 16,67 % van de oorspronkelijke raming.

    MLI

    • Meest Recent
    • MEEST BEKEKEN

    Over Ons

    Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

    Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

    Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

    Contacteer ons