NINOVE – Minister voor Welzijn en Gezin Hilde Crevits (CD&V) voorziet in de provincie 4 nieuwe OverKop-huizen in Dendermonde, Geraardsbergen, Ninove en Zottegem.
Dat brengt het totaal op 10. Het gaat voor Oost-Vlaanderen om een extra investering van € 300.000. In totaal krijgt Vlaanderen 23 nieuwe OverKop-huizen.
“Het is de bedoeling, dat de nieuwe OverKop-huizen nog dit jaar hun werking starten”, aldus de minister. “Dankzij de uitbreiding creëren we sterke netwerken van professionals, waarbij jongeren dicht bij huis met hun zorgen terecht kunnen. Het zijn laagdrempelige, informele ontmoetingsplekken, waar zij ongedwongen kunnen binnenwandelen voor een goed gesprek. Doordat zij bij OverKop ook gewoon in hun vrije tijd samenkomen, maakt het de stap naar professionele ondersteuning veel kleiner. Op die manier bereiken we hen beter. Jaarlijks komen er duizenden jongeren over de vloer. Met deze uitbreiding willen we het mentaal welzijn van onze jongeren in Vlaanderen verder versterken. Want je goed in je vel voelen, is de basis van alles.”
De eerste 5 OverKop-huizen voor jongeren tot 25 jaar zijn opgericht naar aanleiding van de Rode Neuzen Dag in 2016. De Vlaamse Regering heeft later beslist om de OverKop-huizen verder te ondersteunen en uit te breiden naar 38 over heel Vlaanderen. Minister Crevits trekt dat aantal fors op tot meer dan 60 Overkop-huizen.
Ninove
Ook Ninove had zich kandidaat gesteld voor een OverKop-huis. “We zijn blij met die toewijzing”, reageert burgemeester Tania De Jonge (Open Vld). Zij is bevoegd voor het jeugdbeleid. “Aanvankelijk dachten wij aan de voormalige pastorie in Okegem als locatie. Maar daar starten we samen met de vzw Habbekrats volgende week met Het Huis, als ontmoetingsplek voor jongeren. Het OverKop-huis zullen we onderbrengen in De Kuip. Daarvoor zullen wij een investeringsdossier indienen.”
In de eerste plaats zijn de OverKop-huizen fysieke plaatsen, waar ruimte is voor vrije tijd, ontspanning en ontmoeting. Er worden ook activiteiten georganiseerd, die het mentaal welzijn bevorderen en bespreekbaar maken. Als jongeren meer gespecialiseerde hulp nodig hebben, kan dat bijvoorbeeld door een gesprek met een psycholoog, die hiervoor naar het OverKop-huis komt. In sommige huizen kunnen jongeren, die moeilijk toegang vinden tot de arbeidsmarkt, ook advies en begeleiding krijgen. De ondersteuning is volledig kosteloos.
Het zou de bedoeling zijn om nog dit jaar met de concrete werking te beginnen.
MLI