Ninove 02 Jun 2020 - 03u41
Overcast Clouds
18.93°C

Burgemeester Tania De Jonge: “Sommige jongeren snappen het nog altijd niet”

27 maart 2020
Burgemeester Tania De Jonge: “Sommige jongeren snappen het nog altijd niet”

NINOVE – “Voor onze regio valt het cijfer van de corona-besmettingen mee”, aldus burgemeester Tania De Jonge (Open VLD). Al liet zij er geen twijfel over bestaan, dat de politie kordaat optreedt tegen diegenen, die zich niet aan de maatregelen houden. Wij vroegen haar naar een stand van zaken.

Ninove zit inderdaad niet in de hoge cijfers op het vlak van besmettingen en -hospitalisaties. “Ik merk dat de meeste mensen de maatregelen respecteren, over de verschillende generaties heen. Toch zijn er hardnekkige jongeren, die alles proberen om samen te komen. Blijkbaar snappen ze het nog altijd niet. Als we melding krijgen, treedt de politie zeer snel en kordaat op, met pv’s tot gevolg. Ook vanuit de federale overheid is dit de regel. Als we vaststellen dat mensen toch verzamelen, pakken we dit prioritair aan.”

Zelf zijn het voor de burgemeester ook drukke dagen. “Elke dag hebben we om 8.30 uur overleg met de veiligheidscel en koppelen we altijd terug naar het schepencollege. Het is vermoeiend, maar ik zorg om zelf zo gezond mogelijk te blijven en zeker het goede voorbeeld te geven. Daarom ook dat ik donderdagavond de gemeenteraad virtueel heb meegemaakt.”

Handelaars

De hele situatie is op economisch vlak problematisch, ook voor de lokale handelaars. “Alle handelszaken buiten de voedingssector zijn zwaar getroffen. Ik merk dat onze mensen daar op een creatieve manier proberen mee om te gaan. Dat is schitterend. Maar ondanks alle online-mogelijkheden, die ze aanbieden, zullen ze de geleden schade toch nooit kunnen compenseren. Met schepen Alain Triest van lokale economie onderzoeken we hoe we de lokale handelaars extra kunnen ondersteunen. We hopen op de goedkeuring van een budget daarvoor. De Vlaamse overheid geeft het schepencollege daartoe alvast de noodzakelijke ruimte.”

Evenementen

Hoe het verder moet, is ook voor de burgemeester eerder koffiedik kijken. “Volgens wetenschappers zal het nog een hele tijd duren, vooraleer de toestand zich normaliseert. Dat heeft economische en maatschappelijke gevolgen. De nationale veiligheidsraad zal de huidige periode met strikte maatregelen wellicht verlengen. We kunnen dan de evenementen na 5 april laten annuleren, want momenteel heerst op dat vlak nog onzekerheid.”

En nadien? “Ik vrees toch voor evenementen met een sterk internationaal karakter zoals de Jamborette. Daarop komen heel veel deelnemers uit landen, waar de impact ook groot is of die anders met die corona-crisis omspringen. Als de olympische spelen of andere toernooien zijn afgelast, moeten we dit ook hier bekijken. Maar dat geldt eigenlijk voor alle evenementen, waarop een grote groep mensen dicht bijeen samenkomen: de spiegeltent, Tribu, de parkconcerten, Festi Loco. Ik denk dat we minstens tot na de zomervakantie moeten doorbijten.”

De stad neemt zelf wel nieuwe initiatieven. “We voorzien opvangmogelijkheid voor de kinderen tijdens de paasvakantie. Collega Henri Evenepoel laat een veilig ontleensysteem ontwikkelen voor de bib. En voor de hardleerse groep jongeren tussen 18 en 25 jaar is een ludiek filmpje in de maak om hen nogmaals aan te spreken op hun verantwoordelijkheid."

Samenscholingen meld je best zo snel mogelijk via het nummer 101.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons