Ninove 03 Apr 2020 - 15u58
Few Clouds
6.28°C

Textielinzameling enkel nog via kringwinkels en een private partner

28 februari 2020
Textielinzameling enkel nog via kringwinkels en een private partner

REGIO – Binnen het werkingsgebied van de Intercommunale Land van Aalst (ILvA) mogen vanaf 1 maart enkel vzw De Kringwinkel Stroom, vzw De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen en het Vlaams Inzamelcentrum Textiel (VICT) nog textiel inzamelen. Deze partners kregen een concessie van 5 jaar om op de aangeduide locaties textielcontainers te plaatsen. Er zijn ook duidelijke afspraken vastgelegd rond het opruimen van sluikstorten. Het gaat in totaal om 350 textielcontainers.

Om een halt toe te roepen aan de wildgroei van containers in het straatbeeld en om het inzamelen van textiel door onbekende organisaties tegen te gaan, heeft ILvA een concessie uitgeschreven voor alle geïnteresseerden. Tegelijk wil de intercommunale meer textiel laten inzamelen. Er verdwijnt immers nog te veel textiel bij de restfractie, zo’n 7 kilogram per jaar per inwoner.

De concessie voor textielinzameling de komende 5 jaar is verdeeld in verschillende percelen.
Het eerste perceel bevat 189 containers in het volledige werkingsgebied van ILvA en is toegewezen aan de tijdelijke handelsvennootschap VICT. Deze containers herken je aan hun groene kleur.

Sociale economie

De andere percelen zijn voorbehouden voor de sociale economie. De containers hebben een grijze kleur en dragen het logo van De Kringwinkel.

De Kringwinkel Zuid-Oost-Vlaanderen zal 76 textielcontainers beheren in Kluisbergen, Zottegem, Liedekerke, Ninove, Herzele, Geraardsbergen, Galmaarden en Denderleeuw.
In Aalst, Affligem, Erpe-Mere, Haaltert, Lede, Oosterzele en Sint-Lievens-Houtem zal De Kringwinkel Stroom 85 textielcontainers in concessie hebben.

Enkel de beide Kringwinkels mogen ook textiel aan huis inzamelen.
Met de opbrengst van de textielverkoop creëren zij lokale sociale tewerkstelling en ondersteunen zij, in samenwerking met de OCMW’s, mensen met financiële problemen.

Illegaal

Alleen deze drie concessiehouders hebben het recht om textiel in te zamelen in containers met het ILvA-logo. Dat is niet langer mogelijk voor serviceclubs of scholen.
Alle andere textielcontainers zijn illegaal geplaatst en worden verwijderd, zowel van het openbaar domein als van privéterrein. ILvA heeft in eerste instantie alle gekende textielinzamelaars aangeschreven om hun containers weg te halen vóór 1 maart 2020. Wanneer dit niet is gebeurd, volgt een proces verbaal en laat ILvA de containers weghalen, in samenwerking met de betrokken stad of gemeente.

Die regeling stopt de wildgroei van containers en moet het sluikstorten kordater aanpakken.

Regels

De regels rond de textielinzameling wijzigen niet.

In de containers en tijdens de inzameling aan huis mag je, naast draagbaar textiel of leder, ook versleten of beschadigd textiel aanbieden, zolang het proper is. Ook beddengoed, schoenen en speelgoedknuffels zijn welkom.
Nog steeds geldt de regel dat je alles in zakken aanbiedt.

Matrassen, tapijten, zetelkussens, nat of besmeurd textiel en ander afval zijn niet welkom.

Info: Intercommunale Land van AalstKringwinkel Z-OKringwinkel StroomVICT.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons