Ninove 29 Mar 2020 - 03u17
Clear Sky
12.57°C

Ook de buren mogen de defibrilator van Jarno gebruiken

21 februari 2020

DENDERWINDEKE – Omdat haar zoon Jarno een defibrilator kan nodig hebben, liet zijn mama Myriam Vandermercken een dergelijk AED-toestel plaatsen. Het hangt buiten aan de muur, omdat ze vindt dat ook de buren dat in nood moeten kunnen gebruiken.

De gezondheidstoestand van Jarno Steenhout is problematisch. “Hij loopt een groot risico”, vertelt ons zijn mama Myriam. “Door zijn epilepsie en mogelijk orgaanfalen weten we eigenlijk nooit op voorhand waar we aan toe zijn. Hij heeft ook al in coma gelegen. Omdat zijn darmfuncties volledig zijn verstoord, heeft hij een maag- en darmstoma. De artsen in het UZ Gent suggereerden palliatieve sedatie, maar ons hart zei nee. Een laatste operatie gaf ons toch wat zicht op redding.”

“Onze Jarno heeft enorm veel levenslust, hij is heel lief en aanhankelijk; kortom een zacht karakter. Hij is alle dagen thuis en heeft de klok rond zorgen nodig. Hij zit soms in een rolstoel, maar ligt het liefst in bed, gezien de stoma’s. Daar kijkt hij naar teevee. Soms resten me maar 2 tot 3 uur nachtrust. Dat is vermoeiend, maar voor hem gaan we door het vuur. Ik krijg wel hulp via een persoonlijke assistentiebudget en onze oudste zoon. Ook een aantal buren ondersteunen ons en hebben ons gezegd, dat we op hen kunnen rekenen.”

Defibrilator

Sinds kort beschikt Myriam over een defibrilator, die ze in geval van nood bij Jarno kan gebruiken. “Het heeft even geduurd vooraleer het toestel hier is geplaatst, maar donderdag is een technicus van de firma uit Groningen het komen plaatsen en heeft hij ons uitgelegd hoe we het moeten gebruiken. Het toestel kost ongeveer € 1.900. Ik heb het op leasing aan € 28 per maand, want anders is het voor ons onbetaalbaar. Maar het is een automatisch toestel, dat je begeleidt bij alle stappen.”

Het toestel is dan wel bedoeld voor Jarno, maar het hangt buiten aan de muur. “We kregen al heel wat positieve reacties uit de buurt en met een aantal mensen hebben we hier goede contacten. Ik vind dat ook zij dit toestel in geval van nood moeten kunnen gebruiken. En dus hangt het aan de buitenmuur.”

Enkele buren willen Jarno en Myriam helpen en plannen een benefiet. Waar, wanneer en hoe die actie zal verlopen ligt nog niet helemaal vast. We houden jullie op de hoogte.
Wie geeft wat hij heeft, is waard dat hij leeft.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons