Ninove 02 Apr 2020 - 19u20
Broken Clouds
10.09°C

Samenwerking Ninoofse zwerfvuiljagers en stadsdiensten succesvol: 12 sluikstorters gevat

22 januari 2020
Samenwerking Ninoofse zwerfvuiljagers en stadsdiensten succesvol: 12 sluikstorters gevat

NINOVE – Het eerste weekend van 2020 verzamelden de Ninoofse zwerfvuiljagers een 40-tal zakken huisvuil. De medewerkers van de dienst integrale veiligheid onderzochten deze zakken stuk voor stuk. Dat leidde tot de identificatie van 12 sluikstorters. Zij kunnen een forse boete verwachten.

Zoals wij eerder meldden haalden de Ninoofse Zwerfvuiljagers tijdens het eerste weekend van 2020 een 40-tal zakken sluikstort uit de berm van de Koning Boudewijnlaan. De GAS-vaststeller en de gemeenschapswachten van de stad doorzochten deze zakken, samen met nog 24 zakken van andere locaties. Bij deze grootschalige controle vonden zij in 15 verschillende zakken bruikbare gegevens. Op basis daarvan konden zij uiteindelijk 12 unieke daders identificeren.

Burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) is heel tevreden over de samenwerking van de Ninoofse zwerfvuiljagers met de stadsdiensten en deze doorgedreven aanpak. "Enkel een volgehouden beleid van identificatie en sanctionering van de daders zal op langere termijn verandering brengen op het terrein. Met administratieve sancties tot € 350 en een minimale opruimingskost van € 250 zullen de daders toch twee keer nadenken.”

Met dergelijke acties zet het stadsbestuur de prioritaire aanpak rond sluikstorten verder. In 2019 zijn 75 sluikstorters betrapt aan de hand van doorzochte zakken. Samen met de 50, die op camerabeelden zijn betrapt, is dit een forse toename van het aantal gevatte sluikstorters in vergelijking met de voorgaande jaren.

Milieuschepen Wouter Vande Winkel (Samen): “Dit is een bewuste keuze van het stadsbestuur. Zwerfvuil en sluikstorten zijn een doorn in het oog van onze inwoners en we willen hier blijvend op inzetten. Met de intercommunale ILvA bekijken we trouwens of we intergemeentelijk kunnen samenwerken rond deze problematiek. De unieke samenwerking van onze stad met een heel gedreven actiegroep als de Ninoofse zwerfvuiljagers is hierbij een voorbeeld.”

Het stadsbestuur Ninove zal ook in toekomst blijven inzetten op de uitbreiding van de dienst integrale veiligheid om nog zwaarder te strijden tegen de problematiek van sluikstorten. “We willen alle gemeenschapswachten opleiden tot GAS-vaststellers,” aldus nog burgemeester De Jonge. “Op die manier verhogen we onze capaciteit om identificaties te doen”.

Info: dienst integrale veiligheid – 054 31 33 6 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons