Ninove 05 Apr 2020 - 00u29
Few Clouds
14.95°C

Steeds meer camera’s verschijnen in het Ninoofse straatbeeld

06 januari 2020

NINOVE – Momenteel zijn al heel wat camera’s geïnstalleerd. De volgende maanden en jaren komen er nog een pak bij. Op het einde van deze legislatuur zal het stadsbestuur bijna anderhalf miljoen euro hebben geïnvesteerd.

“Het gaat op vier types van camera’s”, verduidelijken burgemeester Tania De Jonge (Open VLD) en schepen Joost Arents (Onafh.). “Er zijn bewakingscamera’s in de binnenstad, die de politie vanuit de regiekamer kan monitoren. In tweede instantie gaat het om de ANPR-camera’s: zij werken op nummerplaatherkenning en staan opgesteld aan alle invalswegen. Daarnaast beschikken we ook over mobiele camera’s voor evenementen en in de strijd tegen sluikstorten. Tenslotte plaatsen wij camera’s op alle gebouwen van het stadspatrimonium in de kern en de deelgemeenten. Sommige types werken op gezichts- of nummerplaatherkenning, anders zijn volgcamera’s.”

Bijna anderhalf miljoen

Daarmee is de kous niet af, want er komen nog camera’s bij, onder andere voor bewaking en om sluikstorters op te sporen. Op het einde van deze legislatuur zal het volledige inplantingsplan zijn uitgerold. “Het gaat om een totale investering van € 1.482.000, inclusief de onderhoudscontracten. We hebben er iets langer over gedaan om ze te plaatsen, maar dat heeft tegelijk een voordeel. De huidige camera’s hebben een veel betere resolutie, wat de kwaliteit van de beelden sterk ten goede komt.”

Die investering staat los van de camerabewaking in en rond het politiecommissariaat, die moet voldoen aan aparte veiligheidsnormen.

Kan een mens dan niet meer anoniem over straat wandelen zonder dat 'big brother' toekijkt? “Wees gerust, niet alle camera’s zijn bedoeld om je permanent te volgen. Maar ze laten ons wel toe om bepaalde misdrijven op te helderen of daders op te sporen en in het straatbeeld te volgen.”

En wie niets te verbergen heeft, kan daar niet tegen zijn? Of toch wel?

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons