Ninove 04 Apr 2020 - 23u58
Few Clouds
14.95°C

GAIA steunt Vlaams Gewest in zaak vuurwerkverbod

03 januari 2020
GAIA steunt Vlaams Gewest in zaak vuurwerkverbod

ALGEMEEN – Dierenrechtenorganisatie GAIA zal als tussenkomende partij het Vlaams Gewest ondersteunen in de zaak van het vuurwerkdecreet. Niet alleen een aantal vuurwerkverkopers vechten dit aan voor het Grondwettelijk Hof, ook de federale minister van Economie Nathalie Muylle (CD&V).

Het Vlaams decreet verbiedt het gebruik van vuurwerk, maar uitzonderingen op bepaalde plaatsen en momenten zijn mogelijk indien gemeentebesturen daar uitdrukkelijk toestemming voor geven.

Michel Vandenbosch (voorzitter GAIA): “In tegenstelling tot minister Muyle, die met oogkleppen op rijdt voor het particuliere eigenbelang van onverantwoordelijke vuurwerkverkopers, komen wij op voor het algemene belang, namelijk het welzijn en de veiligheid van dier én mens.” De GAIA-voorzitter noemt haar beslissing “een regelrechte schande. Zij geeft blijkt niet eens te weten dat het Vlaams decreet geen totaalverbod op het gebruik van vuurwerk, laat staan de verkoop ervan, inhoudt.”

“Nog erger is dat de minister haar totale gebrek aan bekommernis bewijst om het leed van massaal veel dieren, die in paniek weglopen, gewond geraken of het geknal niet overleven. GAIA alleen al kreeg de voorbije dagen enkele tientallen meldingen van dieren, die met oudejaar in de problemen kwamen door het vuurwerkgeweld. Het  droeve lot van o.a. de merrie in Hoeselt, die tijdens oudejaarsnacht stierf aan een hartaanval, kan haar blijkbaar geen moer schelen.”

Geluidsarm vuurwerk

GAIA roept minister Muylle op om probleemoplossende maatregelen te nemen. “De minister zou beter de verkoop van vuurwerk enkel nog toelaten voor geluidsarm vuurwerk”, verduidelijkt Michel Vandenbosch. “Indien zij niet bereid is om zodoende het algemeen belang te dienen, dan achten wij haar medeverantwoordelijk voor en medeplichtig aan de dood van door vuurwerkgeknal getroffen dieren. Om nog te zwijgen van het morele en emotionele leed van de houders van die dieren.”

Info: GAIA.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons