Ninove 02 Apr 2020 - 15u19
Clear Sky
0.6°C

Enkel nog herbruikbare bekers op evenementen

30 december 2019
Enkel nog herbruikbare bekers op evenementen

NINOVE – Organisatoren mogen vanaf 1 januari 2020 geen wegwerpbekers meer gebruiken. Dat is een Europese regelgeving, die in Vlaanderen en dus ook in Ninove geldt. De stad sluit hiervoor een raamcontract af en geeft alvast zelf het goede voorbeeld.

Volgens Cedric Covens, voorzitter van de Ninoofse jeugdraad, vormen herbruikbare bekers geen probleen. “Herbruikbare bekers hebben heel wat voordelen”, aldus Cedric op de website van Ninove. “Eerst en vooral is er natuurlijk het milieuaspect en dat vinden we heel belangrijk. Wat de herbruikbare bekers extra interessant maakt voor verenigingen, is dat je ze kunt personaliseren. De Gidsen Ninove bijvoorbeeld denken er aan om bekers te bestellen met hun logo erop.”

Al zijn er niet alleen voordelen aan verbonden. “Die herbruikbare bekers moet je afwassen en afdrogen. In De Kuip staat een industriële vaatwasmachine, maar dan nog vraagt het extra werk. En als organisator betaal je per beker die je kwijtraakt.”

Overeenkomst

Evenement zijn onder andere: kermissen, markten, braderijen, (muziek)festivals, dorps- of wijkfeesten, sportmanifestaties, fuiven van jeugdbewegingen. Caféterrassen of cafetaria’s van openbare gebouwen (een sporthal of een zwembad) vallen niet onder de maatregel. Tenzij er specifieke tijdelijke manifestaties plaatsvinden zoals een wedstrijd of een concert.

Je mag daar frisdrank of bier enkel nog in flesjes aanbieden of uit grote flessen in een glas of een herbruikbare beker schenken. Achter de toog mag je wel nog grote wegwerpverpakkingen gebruiken (tetrabrikken of wijn in kartonverpakking bijvoorbeeld). Maar dan moet je die volledig apart verzamelen voor een optimale recyclage. Als je kunt garanderen dat je 90 procent van de wegwerpbekers weer verzamelt om te recycleren mag je van die regel afwijken.

De stad sluit een overeenkomst met een firma, die gespecialiseerd is in het verhuren van herbruikbare bekers. Er komt ook een raamovereenkomst met de verenigingen. Zij kunnen dan tegen een redelijke prijs herbruikbare bekers en cateringmateriaal huren.

Schepen van evenementen Marc Torrekens (Open VLD): "Wij organiseren in de loop van de komende weken hierover een infoavond. Daar krijgen alle geïnteresseerden uitleg over de nieuwe regelgeving en de praktische gevolgen. De gekozen firma zal daar ook haar aanbod en de werkwijze voorstellen."

De stadsdiensten geven alvast het goede voorbeeld. Vanaf 1 januari serveren ze enkel nog drank uit glazen flessen en schenken ze in glazen en kopjes. Voedsel bieden ze alleen nog aan op herbruikbare borden met dito bestekken of ze gebruiken natuurlijke materialen zoals papier, karton, hout en bamboe.

Info: Groenevent.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons