Ninove 03 Apr 2020 - 16u23
Few Clouds
6.28°C

Geen vuurwerk (ook geen geluidsarm) van oud naar nieuw in Ninove

27 december 2019
Geen vuurwerk (ook geen geluidsarm) van oud naar nieuw in Ninove

NINOVE – Dierenrechtenorganisatie GAIA vraagt stads- en gemeentebesturen om te kiezen voor geen of geluidsarm vuurwerk. In Ninove besloot burgemeester Tania De Jonge enkele weken terug al om geen vuurwerk meer toe te laten. De politie zal toezien op de naleving.

“Elk jaar ontvangen wij heel wat klachten van mensen; die hun (huis)dier doodsangsten zien uitstaan”, aldus GAIA-directeur Ann De Greef. “Wij nodigen iedereen uit hun stads- of gemeentebestuur te vragen om te kiezen voor geen of geluidsarm vuurwerk.” Daarnaast lanceerde GAIA ook een e-mailadres waar mensen hun getuigenis kunnen naartoe sturen.

Sinds april 2019 is vuurwerk in Vlaanderen verboden, tenzij de lokale besturen anders beslissen. Maar dat betekent niet dat er in Vlaanderen geen vuurwerk meer wordt afgeschoten. GAIA vindt geluidsarm vuurwerk een goed alternatief. “Bij traditioneel vuurwerk krijg je luide knallen tot 170 decibel. Voor geluidsarm vuurwerk ligt de maximale grens op 85 db. Sommige gemeenten kiezen uitdrukkelijk voor geluidsarm vuurwerk. Anderen doen het nog beter en verbieden vuurwerk op hun grondgebied.”

Verbod

Dat laatste is het geval in Ninove. Burgemeester Tania De Jonge: “Tot vorig jaar kon je via de burgemeester bij aanvraag drie weken vooraf een vergunning bekomen. Dit jaar heb ik beslist geen vergunningen meer toe te staan. De reden: het dierenwelzijn en gevaar voor ongevallen bij gebruikers en omstaanders.”

“Vorig jaar heb ik nog contact opgenomen met een lokale handelaar om na te gaan of er geluidsarm vuurwerk was. Dit bleek toen niet het geval te zijn, nu blijkbaar wel. Maar ik weiger hoe dan ook elke vraag. De aanvragen waren trouwens heel beperkt en er was begrip voor die maatregel.”

Hoe zit het met het toezicht op de naleving van dit verbod? “De politie is op de hoogte, handhaving zal noodzakelijk zijn en boetes, waar de politie overtredingen kan vaststellen.”

Philippe De Cock, korpsoverste van de lokale politie Ninove bevestigt dit. “Het vuurwerkverbod is een terechte maatregel. Niet alleen omwille van de geluidsoverlast voor mens en dier, maar ook voor de veiligheid. We zullen optreden bij meldingen van overtredingen. Onze ploegen zullen rond middernacht niet achter hun bureau zitten, maar op het grondgebied patrouilleren. Op die manier zijn ze sneller ter plaatse als ze melding krijgen van verboden vuurwerk.”

Info: GAIA-vuurwerkDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons