Ninove 29 Mar 2020 - 02u02
Clear Sky
12.57°C

Stad stapt in ‘Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld’

18 november 2019
Stad stapt in ‘Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld’

NINOVE – Intrafamiliaal geweld: het woord oogt zachter dan de brute realiteit. Het is een complex fenomeen, vaak gekoppeld aan andere problemen. Daarom stapt de stad mee in de 'Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld': een samenwerkingsverband tussen verschillende diensten.

Geweld tussen (ex-)partners, ouders en kinderen of kinderen onderling is een omvangrijk maatschappelijk fenomeen. Het is vaak verweven met problemen op vlak van huisvesting, financiën, sociaal, psychisch en lichamelijk functioneren. Voor individuele diensten is het vaak moeilijk om het geweld enkel met de eigen middelen en expertise te stoppen. Daarom stapt de stad mee in de ‘Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld’.

“Intrafamiliaal geweld heeft een vernietigend effect op alle gezinsleden, zeker op de opgroeiende kinderen”, zegt schepen voor sociale zaken Veerle Cosyns (Samen). “Het vraagt heel wat moed van een gezin om dit aan te kaarten en aan te pakken. De kans is groot dat slachtoffers bij verschillende diensten terechtkomen. Slachtoffers en daders moeten daarbij steeds dezelfde vragen beantwoorden; dit vergroot de kans dat mensen afhaken in hun zoektocht naar hulp.”

Gezamenlijke aanpak

De ‘Ketenaanpak Intrafamiliaal Geweld’ wil hier een oplossing bieden. Het is een samenwerkingsverband tussen partners uit drie sectoren: politie/parket, hulpverlening en bestuur. Dat maakt het eenvoudiger om het probleem aan te pakken. De betrokken diensten leggen alle informatie samen en zoeken naar een oplossing. Slachtoffers krijgen 1 aanspreekpunt.

Kernpartners zijn: Vertrouwenscentra Kindermishandeling, Centra voor Algemeen Welzijnswerk, Agentschap Jongerenwelzijn, een vertegenwoordiging uit de regionale netwerken geestelijke gezondheidszorg, Justitiehuizen, lokale politie en parket. Ze spreken per regio af hoe ze in concrete situaties informatie delen. Zo kunnen ze komen tot een gecoördineerde samenwerking in de betrokken gezinnen.

Ninove stapte mee in dit project. Ook hier zullen de dossiers onmiddellijk naar een multidisciplinair team gaan, dat gespecialiseerd is in deze problematiek. Daardoor is veel sneller actie mogelijk.

Info: Sociaal Huis Ninove – 054-50 50 50 – Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons