Ninove 03 Apr 2020 - 17u12
Few Clouds
6.28°C

Willy Coppens exporteerde carnaval Ninove naar Playa de Aro

15 oktober 2019
Willy Coppens exporteerde carnaval Ninove naar Playa de Aro Don Kuiper (Armand Jacobs) neemt Willy Coppens op in zijn orde.

NINOVE/HAALTERT – Familie en vrienden nemen woensdag 16 oktober afscheid van Willy Coppens. Zijn naam zal bij een hele generatie Ninoofse carnavalisten een belletje doen rinkelen. Hij bracht hen in contact met de ontluikende vakantiebestemming Play de Aro/Platja d’ Aro en heeft daar ook carnaval geïntroduceerd.

Bart Vermeer leerde Willy Coppens kennen in de jaren ’70 van de vorige eeuw. “Hij was een echte selfmade man, afkomstig van de Vondelen in Denderhoutem. In zijn beginperiode verdeelde hij reisbrochures per fiets, met een pak ervan onder zijn snelbinder. Hij bouwde geleidelijk aan zijn zaken uit.”

Paya de Aro

In die periode floreerden de vrije radio’s, onder andere Mi Amigo. “Die maakten heel veel reclame voor Playa de Aro aan de Costa Brava, toen nog een kleine plek. Met onze amateurvoetbalploeg VK De Doordrijvers wilden wij in 1978 ook wel eens naar Spanje. Maar enkele dagen voor onze busreis kregen we te horen dat de reis niet kon doorgaan. Daar stonden wij met een groep van 20 reizigers.”

Uiteindelijk kwamen ze via de fanclub van Mi Amigo in contact met Willy Coppens. “Hij heeft dat voor ons opgelost. We zijn vertrokken met het vliegtuig, aan dezelfde prijs als we voor de busreis betaalden. Een straffe stoot om dat in het hoogseizoen te regelen. Op die manier hebben we Willy Coppens en Playa de Aro leren kennen. Mede door Willy en ook Sylvain Tack zaliger is het toerisme daar beginnen bloeien. De contacten bleven en heel veel mensen uit Ninove en omgeving zijn via Travel Mart, het reisbureau van Willy, daar naartoe getrokken. Hij sponsorde nadien zelfs onze tweede amateur voetbalploeg.”

Don Kuiper

Niet lang na die eerste kennismaking contacteerde Willy opnieuw Bart Vermeer. “Hij had de idee opgevat om daar in 1979 carnaval te introduceren en er het Spaanse Nice van te maken. Het ging ons niets kosten. Ons, dat waren de toenmalige prins Don Kuiper en zijn gevolg: in totaal 120 man, inclusief het muziek van Meerbeke met hun instrumenten. Dat was vrijdag vertrekken en op dinsdag terug. We verbleven vier dagen gratis op hotel, inclusief eten en drinken. Als tegenprestatie moesten wij daar vier dagen in carnavaltenue rondlopen en voerden ze ons van de ene zaak naar de andere met elke avond een bal populaire als afsluiter. Het was de bedoeling om daar de carnavalssfeer te brengen. In totaal is een Ninoofse delegatie daar een zestal keer geweest.”

Je overdrijft dus niet als je beweert dat Ninove Play de Aro/Platja d’ Aro heeft leren carnaval vieren; het bestaat er nog.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons