Ninove 07 Apr 2020 - 20u54
Few Clouds
20.67°C

Plastic snippers blijven achter in het stadspark na de feesten

27 augustus 2019
Plastic snippers blijven achter in het stadspark na de feesten

NINOVE – Na afloop van het laatste parkconcert bleef nogal wat plastic afval op het grasveld liggen. “Die komen haast uitsluitend van de smalle cava-bekertjes”, gaf Kim Barbé (Maspoe) ons als verklaring. “We doen morgen nog een extra opruimronde om zeker te zijn dat alle plastic afval weg is. We willen onze uitstekende reputatie hooghouden.”

Het stadspark kan herademen na de drukke vakantie- en feestperiode. En dat laat afval achter. Maspoe, de organisatie achter de parkconcerten, schakelt tegen betaling verenigingen in om na afloop van elk concert het afval op te ruimen. Blijkbaar is er na het laatste concert een en ander misgelopen.

Een zwerfvuiljager noemde het “om te janken hoe het stadspark erbij ligt na een zomer vol festiviteiten. Ook ik ben dikwijls naar de parkconcerten geweest en heb daar gedaan wat iedereen daar gedaan heeft: genieten van de concerten, de gezelligheid en het mooie weer en een pintje… De organisatoren hebben een contract met de stad, ook wat betreft de opkuis en de afvalinzameling. Vandaag (vrijdag 23 augustus) ben ik gaan zien, alvast met een witte zwerfvuilzak en grijper in de hand.”

“Ik ben veel gewoon als zwerfvuiljager, maar schrok mij een bult met wat ik daar allemaal nog vond. Een uurtje op het feestterrein en mijn 60-liter zak was vol: honderden opengesneden bindstrips, doppen van plastiek flesjes, drinkbekers, rietjes. Maar het ergste is: de weide ligt bezaaid met duizenden kleine stukjes scherpe plastiek van kapotgetrapte drinkbekers. Wie gaat dit opruimen?”

Die klacht is ook bij het stadsbestuur beland. Burgemeester Tania De Jonge reageerde: “Naar mijn mening is er geen enkel excuus voor de lakse wijze waarop men met het afval omgaat bij het gebruik van het park. In eerste instantie vind ik het bijzonder jammer dat jullie dit allemaal hebben gevonden. In tweede instantie schieten wij te kort omdat het niet gecontroleerd wordt.”

Extra opruimrondes

Kim Barbé (Maspoe) voelde zich uiteraard ook aangesproken: “Wij doen morgen (28 augustus) nog een extra opruimronde. We hadden na afloop al twee extra opruimbeurten gehouden, maar we stellen ook vast dat dit nog niet volstaat. Het probleem zit hem niet in de gewone bier- en frisdankbekers. Die zijn wel platgetrapt, maar blijven heel en kun je gemakkelijk ruimen. Het zijn de cava-bekertjes, die voor problemen zorgen. Zij versplinteren als je daarop trapt en dus raken die splinters inderdaad over het hele grasperk verspreid. Maar dus volgt nog een extra ronde om tot in alle hoeken en kanten te ruimen.”

Vanaf 1 januari 2020 gaat een nieuwe Europese wet in voege. Deze verplicht festivals e.d. om herbruikbare drinkbekers te gebruiken. Kim Barbé: “Dan zal dit probleem zich alvast niet meer stellen. We zijn nu al aan het nakijken hoe we dit praktisch zullen organiseren in verband met inruilmogelijkheden en statiegeld. Maar eerst dus die extra opruimbeurt. We willen geen negatieve publiciteit en hebben een goede reputatie hoog te houden.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons