Ninove 01 Apr 2020 - 22u58
Clear Sky
7.73°C

Aangrijpend eerbetoon voor de bemanning van neergestorte bommenwerper ‘To Hell or Glory’

24 juni 2019

OUTER – Ver weg van de grootse herdenkingen op de stranden van Normandië, had in de Outerse Lebeke een intiem maar heel aangrijpend eerbetoon plaats voor de bemanningsleden van de tragische vliegtuigcrash op 23 juni 1944.

Ter hoogte van huisnummer 62 was het zondagochtend 23 juni even druk. Precies 75 geleden stortte in de omgeving een Amerikaanse bommenwerper ‘To Hell or GLory’ neer. Twee van de tien bemanningsleden kwamen om, vier zijn gevangengenomen en de overige vier konden dank zij het verzet onderduiken. Dirk Vijverman gaf ons uitleg bij de omstandigheden van deze crash.

Voor deze speciale gelegenheid was het enige nog levende bemanningslid Henry Schultz (94 jaar) vanuit Florida met zijn familie naar Outer gekomen. Hij was rechter zijluikschutter op die bewuste vlucht. Ook Rick Mangan, de neef van de verongelukte piloot Danny Mangan was aanwezig, net als Curtis Steinback, de kleinzoon van bemanningslid Ray Smith.

Er waren speeches en kransleggingen, afgesloten door de ‘The Star-Spangled Banner’ en de 'Brabançonne'.

Nadien trok het gezelschap naar het WO2-verzetsmuseum 'De Patrijs '44' in Haaltert. Daar ging veel aandacht naar deze tragische vliegtuigcrash van 23 juni 1944. De Amerikaanse gasten signeerden er een aluminiumplaat, afkomstig van de vleugel van de gecrashte bommenwerper 'To Hell or Glory'.

Info: WO2 Verzetsmuseum De Patrijs ’44.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons