Ninove 09 Apr 2020 - 10u04
Broken Clouds
13.97°C

“Een van de dingen, die je kunt doen voor de gemeenschap”

06 juni 2019

NINOVE – We waren woensdagavond 05 juni aanwezig in de foyer van het cc De Plomblom. Niet om te genieten van een cultuurspektakel. Wel om te luisteren naar de motivatie van de vele vrijwillige bloedgevers, die daar aanschoven voor de driemaandelijkse bloedafname door het Rode Kruis.

België heeft een wat unieke positie op wereldvlak door het wijdvertakte net van vrijwilligers, die om de drie maanden bloed afstaan. Nadat goed tien jaar geleden de recuperatiedag voor donoren uit de ambtenarij en gelijkgestelden was afgeschaft, zat even de klad in het vrijwilligersbestand. Elke donor weet wel dat je onmiddellijk na een bloedgift jouw aardappelveld niet moet aanaarden, maar een dag recuperatie was van het goede teveel. Inmiddels heeft het bestand zich ietwat hersteld, maar nog steeds blijft de behoefte groot aan bloed- en plasmadonoren.

Wij volgden in de foyer een van die tientallen Ninoofse vrijwilligers: Kurt. Hij heeft al meer dan 20 jaar op de teller als donor en is nog altijd even gemotiveerd. “Ja, waarom doe je dat? Ik denk omdat dit iets heel concreet is, dat je voor de gemeenschap kunt doen. En wie weet heb je op een dag zelf bloed nodig; dan ben je maar wat blij dat er vrijwillige bloedgevers zijn.”

Gelijkaardige argumenten hoorden we ondermeer bij Ulrich, die al 10 jaar donor is. Of bij Caroline, die daarmee is begonnen in haar Leuvense studententijd en dit nog altijd verder zet.

Het is de plaatselijke afdeling van het Rode Kruis, die zorgt voor de infrastructuur en de omkadering van de bloedafnames. Professioneel opgeleide medewerkers doen de eigenlijke afname, die gebeurt volgens een strikte procedure in vijf stappen:

  • de registratie,
  • de medische vragenlijst,
  • het medisch onderzoek,
  • de eigenlijke afname,
  • even bijdrinken.

En op het einde zorgen de lokale vrijwilligers voor een kleine attentie. “Dat moet niet”, weet de plaatselijke voorzitter Caroline Declercq. “Maar daarmee willen we toch onze dank en waardering ten aanzien van de donoren uiten.”

Zij geeft ons ook nog een overzicht van wat haar afdeling doet, buiten de ondersteuning van de bloedafnames. En dat is flink wat. Het Rode Kruis heeft dus niet alleen behoefte aan donoren, maar ook aan vrijwilligers, die zich tijdens de hele jaarwerking willen inzetten.

Mocht je donor willen worden of ben je op zoek naar een zinvolle inzet als vrijwilliger? Klik de onderstaande linken aan voor meer info.

Info: Rode Kruis NinoveRode Kruis Vlaanderen.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons