Ninove 04 Apr 2020 - 14u56
Few Clouds
14.95°C

Het KMI neemt deel aan het archeologisch project van ‘Doorn Noord'

19 mei 2019
Het KMI neemt deel aan het archeologisch project van ‘Doorn Noord'

NINOVE – Archeologische opgravingen op Doorn Noord hebben haardkuilen blootgelegd, waarvan een nauwkeurige datering onmogelijk bleek. Daarom schakelde SOLVA het Koninklijk Meterologisch Instituut (KMI) in. Aan de hand van de stand van het toenmalige magnetische noorden kunnen onderzoekers bepalen hoe oud deze haarden zijn.

Archeologen van SOLVA ontdekten op het toekomstig bedrijventerrein Doorn Noord opvallende structuren van een militair kampement uit de 17de eeuw en schuilhutten uit de vroege 19de eeuw. Daarbij zijn talrijke haardkuilen teruggevonden, waarvan de nauwkeurige datering onmogelijk bleek. Daarom vroeg de opgravingsmanager aan Souad Ech-chakrouni (Centrum voor Geofysica in Dourbes) om archeomagnetische dateringen uit te voeren.

De kennis van de variatie van het aardmagnetisch veld in het verleden maakt het mogelijk om die verbrandingsresten te dateren. De SOLVA-archeologen mogen de komende maanden de resultaten van dit onderzoek verwachten.

Info: Archeomagnetisch onderzoek.

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons