Ninove 10 Apr 2020 - 13u25
Clear Sky
8.89°C

Vrijwilligersploeg Het Uur: ”Wij zijn niet geconsulteerd bij de beslissing van de burgemeester om het jeugdhuis te sluiten”

24 februari 2019
Vrijwilligersploeg Het Uur: ”Wij zijn niet geconsulteerd bij de beslissing van de burgemeester om het jeugdhuis te sluiten”

MEERBEKE – Binnen minder dan een week moet Het Uur voor 3 maand dicht. Het bestuur blijft beduusd achter: “Dit is niet de oplossing om de werking van het jeugdhuis uit het slop te halen. Wij willen ondersteuning van de stad om de schuldenerfenis aan te pakken, om structuur te brengen in de werking en bij de aanpassing van de statuten. Het jeugdhuis sluiten is een éénzijdige beslissing van de burgemeester. Daarbij zijn we zelfs niet geconsulteerd.”

Maandag 11 februari had een overleg plaats met het stadbestuur en de groep vrijwilligers van Het uur. Er volgde een grondig onderzoek door brandweer en politie. Daarbij is vastgesteld dat de nooduitgang niet onmiddellijk toegankelijk was, de bovenruimte onterecht was gebruikt en het jeugdhuis er vuil en rommelig bij lag. De huidige vrijwilligers hadden ook nog niet de beslissing genomen om de statuten aan te passen. Op basis van dit onderzoek besliste burgemeester Tania De Jonge om Het Uur te sluiten.

Vraag naar ondersteuning

“Voor dergelijke gebreken, is het niet nodig om een jeugdhuis voor 3 maanden te sluiten”, vinden de huidige bestuursleden. “Wij zijn al lang vragende partij voor ondersteuning door de jeugddienst. De financiële put, geërfd van het vorige bestuur, is daarbij het belangrijkste probleem. Daardoor zit de hele werking vast. Het bestuur kan de verantwoordelijkheid hiervoor niet dragen. Als de schuldenput is gedempt, kunnen we de statuten aanpassen en opnieuw een degelijke werking uitbouwen.”

Ondanks de moeilijke situatie organiseerden ze eind 2018 en begin 2019 verschillende succesvolle activiteiten. “Het bestuur kiest er bewust voor om zoveel mogelijk jongeren te bereiken en de financiële toestand met deze activiteiten op te krikken. De put is echter zo groot, dat het licht aan het einde van de tunnel nog steeds niet zichtbaar is.”

“In het Nieuwsblad lezen we dat de burgemeester de sluiting noodzakelijk vindt ‘om het bestuur te beschermen’. Als die bescherming betekent dat het jeugdhuis moet sluiten, dan is dat een triestige zaak. Wij hebben ondersteuning nodig voor het enige jeugdhuis dat Ninove nog rest. Ter vergelijking: de gemeente Dilbeek heeft 8 jeugdhuizen.”

Het Uur-bestuur is zeer ontmoedigd door deze beslissing. “Wij staan voor een voldongen feit, net nu er een nieuwe dynamiek is. We vroegen immers zelf om hulp. De werking met 3 maanden stopzetten, was niet onze vraag en is niet de oplossing. Integendeel, op die manier verliest het jeugdhuis gedurende de meest actieve periode van het jaar inkomsten en vooral ontmoetingsruimte voor jongeren.”

De laatste week

Het Uur heeft goesting om de werking op punt te zetten, maar wil met een schone lei beginnen, in samenwerking met de stad.

De laatste week van februari zet het jeugdhuis elke avond vanaf 20 uur de deuren open om met zoveel mogelijk jongeren, ex-JH-bezoekers, betrokken ouders en sympathisanten na te denken over de toekomst. Je kunt ook gewoon langsgaan om iets te drinken.

Info: Facebookevenement: De laatste week?

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons