Ninove 04 Apr 2020 - 04u37
Scattered Clouds
6.81°C

Burgemeester sluit Het Uur voor drie maand

22 februari 2019
Burgemeester sluit Het Uur voor drie maand

MEERBEKE – Burgemeester Tania de Jonge (Open VLD) heeft bij burgemeestersbesluit het huurcontract met jeugdhuis vzw Het Uur met ingang van 1 maart 2019 tijdelijk stopgezet voor een periode van drie maand. De stad stelde vast dat een aantal zaken niet zo goed lopen binnen het Meerbeekse jeugdhuis, ondanks de inzet van een aantal jongeren.

Op 11 februari organiseerde de burgemeester een hoorzitting met de nieuwe bestuurders en een vertegenwoordiging van het oude bestuur. “Het was een constructief gesprek, waaruit is gebleken dat we het pand in de huidige omstandigheden beter tijdelijk sluiten", aldus Tania De Jonge. "We hebben bijvoorbeeld vastgesteld dat het er heel vuil bijlag, dat de nooduitgang toch was geblokkeerd en de bovenverdieping ondanks het formele verbod is gebruikt. Als burgemeester moet je dan je verantwoordelijkheid nemen en die mensen tegen zichzelf beschermen."

Op 20 februari 2019 trof ze het besluit om het huurcontract met de vzw Het Uur van 1 maart 2019 tot en met 31 mei 2019 op te schorten.

Voorwaarden

Deze stopzetting geeft het nieuwe jeugdhuisbestuur de tijd om de wettelijke statuten aan te passen en een degelijke werking uit te bouwen. Voor een nieuwe opstart moeten ze wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

  • Aanpassing van de statuten van vzw Het Uur met de nieuwe bestuurders.
  • Organisatie van een overleg tussen de jeugddienst en de nieuwe bestuurders om te komen tot een afsprakennota met de volgende inhoud:
    - doelstelling van het jeugdhuis en een beschrijving van de kerntaken;
    - overzicht van een kalender, waarbij de activiteiten met versterkte muziek zijn aangegeven en het aantal ervan beperkt wordt op jaarbasis.
  • Procedurebeschrijving van de wijze waarop de boekhouding wordt gevoerd. Vooral transparantie en correctheid zijn hierbij essentieel.
  • De stad (jeugddienst) zal een controlesysteem inbouwen op het gebruik van het jeugdhuis (activiteiten en op regelmatige tijdstippen rondgang in het gebouw).
  • De stad zal het huurcontract herwerken met doelstellingen van een jeugdcentrum; zij zal voorzien in een artikel om op korte termijn te kunnen ingrijpen als er iets fout loopt met het beheer.

Drugsgebruik

Eerder waren ook meldingen van drugsgebruik.

De burgemeester: “De technische dienst heeft inderdaad foto’s genomen en ik heb die aan de politie overgemaakt. Die heeft mij meegedeeld dat er geen sporen van drugs zijn gevonden, wel indicaties. Ze vonden ook veel sigarettenpeuken, wat alvast wijst op het negeren van het rookverbod. Er zijn wel vermoedens van wietgebruik, maar niet van die aard om te spreken over strafbare feiten.”

MLI

Over Ons

Ninofmedia is een digitale nieuwszender, vooral gericht op Ninove en de deelgemeenten. We hebben uiteraard ook aandacht voor interessante gebeurtenissen uit de ruimere regio van de Denderstreek en het Pajottenland.

Onze bijdragen zijn bedoeld voor een zo breed mogelijk publiek. We brengen dagelijks nieuws aan de hand van artikels, foto-, audio- en videoverslagen, interviews, reportages en commentaarstukken.

Onze medewerkers hebben oog voor een groot gamma aan nieuwsfeiten: actueel, cultureel, politiek, sportief, culinair, sociocultureel, educatief of artistiek. Zij berichten hierover met respect voor ieders eigenheid en zonder verschil te maken in rang, stand, afkomst, politieke of filosofische voorkeur. Zij doen dit volgens eigen keuze en inzichten, maar met het oog op objectiviteit en in alle onafhankelijkheid. Onze medewerkers zijn flexibel en kunnen live ter plaatse werken. Voor hun nieuwsgaring doen zij een beroep op een breed netwerk van informatiekanalen.

Heb je nieuws te melden? Contacteer ons via mail of bel ons op 0495-69 32 72.

Contacteer ons